250 landmænd mødte frem, da det sjællandske initiativ, Bæredygtigt Landbrug, sidste mandag blev præsenteret i Middelfart.
Efter to måneders intense forberedelser og offentliggørelsen af den nye Landsforening for Bæredygtigt Landbrug for et par uger siden, er de syv sjællandske initiativtagere nu på en hvervetourné rundt i landet for foreningen, der har et erklæret mål om at få fjernet landbrugets byrder i regeringens grønne vækst forslag.
Ved det første møde i Lillebælthallerne i Middelfart sidste mandag aften, hvor der – til trods for begrænset information om mødets afholdelse – mødte 250 landmænd frem. Blandt andet havde en busfuld taget turen til Middelfart fra Nordals, og de mange indlæg under debatten afslørede, at opbakningen kommer fra alle egne.
- Det er godt gået, det her. Fortsæt kampen, lød det blandt andet fra Tage Møller, der afslørede, at han kom fra Ringkøbing og tilbage i 1980 var med til at starte den seneste oprørsbevægelse i dansk landbrug, LR 80.
Nødvendigt!
Mange øvrige roste også initiativet, efter det grundigt var blevet præsenteret af de fire sjællandske landmænd, som tilbage i begyndelsen af januar måned satte sig sammen og blev enige om at tage sagen i egen hånd.
- Det her er nødvendigt, fastslog Jørgen Damgaard fra Kolding, og lovede under bifald fra salen straks at melde sig ind i den nye landsforening.
- Axelborg hænger i bremsen, alt imens de unge i vort erhverv sætter sig i en stor gæld. Dem skylder vi at bakke op, så de får vilkår, der gør dem i stand til at føre landbruget videre. Vi har behov for at stå sammen, og her er vores mulighed for overlevelse, fastslog den sydjyske gårdejer.
- Jeg må erkende, vedgik unge Thomas Larsen fra Salby på Hindsholm, at jeg er ved at være træt af landbrug med de udsigter, som tegner sig. Men i aften er lysten kommet igen, her hvor man oplever, at nogen vil gøre noget for os, og tilmed på en saglig facon.
Ikke splid
Netop sagligheden blev trods situationens alvor flere gange fremhævet både af indlederne og fra de mange tilhørere. Hverken traktordemonstrationer eller ordet blokade blev nævnt ved mødet, men utilfredsheden med den manglende synlighed fra landbrugets egen hovedorganisation var ikke til at tage fejl af.
- Vi opfordrer ikke til spild med Landbrug & Fødevarer, understregede formanden for initiativgruppen, godsejer Christian Castenskiold, Hørbygård ved Holbæk. Men vi er vagthunden, og vi vil kæmpe, indtil Grønt Vækst-byderne er taget af dagsordenen hos politikerne.
Og intentionerne er ikke tomme trusler.
Således planlægges en retssag mod den danske stat, hvis forslagene, som vil koste dansk landbrug 2,3 milliarder kroner årligt, fastholdes. Til opgaven er hyret to anerkendte københavnske advokatfirmaer. Begge har de, og i øvrigt også en anerkendt juraprofessor, vurderet, at der er tale om en »god sag«.
Nu er det nok!
- Vi mener ganske enkelt, at nu kan det være nok. Derfor vil vi gerne betale dygtige folk for at hjælpe os igennem med få rammevilkår, landbruget kan leve under.
Eller som Vagn Lundsteen fra AgroPro Sjælland, der er hyret som rådgivere og »fødselshjælpere« for Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug udtrykte det i sit indlæg ved informationsmødet:
- Det kan ikke være rigtigt, at Danmark som det første og eneste land i EU implementerer disse miljøtiltag med en omkostning på over 1500 kroner pr. ha i gennemsnit, mens alle øvrige venter til 2027. Det knækker dansk landbrug. Derfor må I gøre oprør – jeres fagforening gør det ikke!