- Egentligt har jeg aldrig følt mig presset, selv om det har været ekstremt hårdt, erkender EU's nu forhenværende landbrugskommissær, henvendt i stuen på Østergård.
- Det er de bedste fem år i min politiske karriere. Det har virkeligt været fantastisk. Selv om det har været et ekstremt pres, glemmer man aldrig de mange, ofte månedlange, forhandlingsfaser med ministre og højtstående folk, som til sidst er endt med døgnforhandlinger, inden puslespillet pludseligt falder på plads. Det giver et kick.
At de fem år i spidsen for EU's landbrugssektor allerede er overstået, er endnu ikke helt gået op for Mariann Fischer Boel, efter hun i forrige uge officielt overlod landbrugskommissærposten til sin rumænske afløser. Forinden havde hun taget en tårevædet afsked med sin nærmeste stab, på en snes betroede medarbejdere i kommissionsbygningen i Bruxelles, og ved en afskedsreception, med deltagelse af 600 prominente landbrugspolitikere og embedsmænd, havde takket for det intense samarbejde gennem fem år.
Underseedet
Den fynske landbokvinde vil blive husket for mange reformer, blandt andet sukkerreformen, som gav genlyd helt ned i hendes fynske bagland, og senest sundhedstjekket af EU's landbrugsreform.
Både herhjemme og i flere andre europæiske lande vil hun også blive husket som en liberal landbrugskommissær, der har udført opgaven upåklageligt. Overraskende godt, vil nogen af de danske oppositionspolitikere, som stemte imod hendes kandidatur i 2004, måske endda sige.
- Egentlig har det måske været en fordel at være underseedet, erkender Mariann Fischer Boel, henvendt for stedse til Østergård Gods ved Munkebo.
Aldrig stresset
- Jeg blev opfodret af Barroso (EU-Kommissionens portugisiske formand, red.) til at tage endnu en periode. Havde jeg været ti år yngre, havde de ikke kunnet drive mig ud, men det ville simpelthen være for hårdt i min alder at tage fem år mere, erkender Mariann Fischer Boel, der fylder 67 år til april.
- Jeg indrømmer da, at det i perioder har givet søvnløse nætter, men jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg har kunnet klare opgaven, og egentligt har jeg ikke følt mig stresset, trods det til tider hårde program med arbejde, møder og få timers nattesøvn. Og var der fritid til overs, blev den brugt til at læse på lektien til næste dags opgaver.
- Jo, det har været anstrengende men afsindigt spændende, og oplevelserne verden over har været ubeskrivelige, siger Mariann Fischer Boel, og viser i sin nyindrettede »Hall of Fame« på kontoret de mange nåle i henholdsvis europakortet og verdenskortet, som hun fik af sit kabinetspersonale, som et minde om alle de steder, hun nåede at besøge i de fem år.
Dialog med modstandere
- Hvis jeg skal evaluere lidt, så tror jeg den nordiske attitude har været en hjælp. Vi har en tradition for altid at være åbne. Det har været værdsat i hele EU-systemet, og såmænd også af mine ellers ærkemodstandere.
Her hentyder hun til gruppen af franske, belgiske og sydtyske mælkeproducenter, der i »afskedssalut« afbrændte en dukke med Mariann Fischer Boels ansigt foran hendes kontor.
- I forbindelse med vinreformen fik jeg engang indrejseforbud i et fransk vinområde. Men respekten var åbenlys, da jeg under et besøg i Bordeaux insisterede på at få stoppet kortegen ved en flok demonstrerende franske vinbønder. Vi fik en god diskussion efter jeg havde fortalt dem, at det bedste ville være at lægge deres produktion op, men at det helt var deres egen, frivillige beslutning, fortæller Mariann Fischer Boel i de nu anderledes rolige omgivelser, fra den røde sofa i hovedbygningen på den nordøstfynske herregård.
Sofaen er sammen med de øvrige møbler fra lejligheden i Bruxelles nu hentet hjem til Østergård ved Munkebo, som hun og Hans Fischer Boel har drevet i mange år, men hvor parret i dag bor til leje i hovedbygningen.
Driften af herregården ligger i dag i hænderne på den mellemste af Mariann og Hans Fischer Boels tre døtre, Hanne og hendes mand Axel. Det har den været, siden Marianns visitkort blev skiftet fra danske fødevareminister til Danmarks EU-Kommissær fra 2004.
Ture i naturen
Ikke mindst vil Mariann Fischer Boel nu prioritere familien højt, og glæder sig især til at følge børnenes opvækst tættere, end det har været muligt i de seneste år.
- Men efter de mange møder og frokoster skal jeg til at bevæge mig mere, så det bliver forhåbentligt til mange ture i naturen. Endelig er det også planen, at jeg skal have malet alle døre og vinduer i huset her til foråret.
Der har imidlertid allerede været mange henvendelser om foredrag, og deltagelse i forskellige aktiviteter.
- Jeg vurderer selvfølgelig nøje tingene, og visse ting kan jeg ikke arbejde med som tidligere EU-Kommissær. Men jeg har allerede været i min tidligere Rotary-klub i Odense, og de østfynske seniorlandmænd har også fået et ja til deres invitation.
- Derfor tror jeg slet ikke, at jeg kommer til at savne Bruxelles, erkender Mariann Fischer Boel, der dog regner med i ny og næ at vende tilbage til EU-hovedsædet for at følge landbrugskommissionen og EU-arbejdet fra sidelinien.