PORTRÆT: Landsskuets nye formand blev selvstændig landmand i en tidlig alder. Det blev årsagen til et mangeårigt engagement i landbrugets foreningsarbejde.
Kattekillinger forsøger at få en tumlekamp i gang med kalvenes nysgerrige muler. Det lykkes ikke rigtigt, så killingerne går i stedet til angreb på halmen, der ligger rundt omkring i Peder Laustsens kalve- og tyrestald.
- Vi er ved at have mange katte. Måske lidt for mange efterhånden, siger Peder Laustsen og kløer godmodigt en sort- og hvidbroget killing bag øret.
Antallet af malkekvæg er også vokset en hel del siden, Peder Laustsen i 1972 vendte hjem fra Kjærgård Landbrugsskole efter end uddannelse til landmand for at overtage forældrenes mælkeproduktion på gården Sønderfenner lidt udenfor Ribe. Dengang bestod besætningen af 10 køer og 26 hektar jord. I dag tæller kvægbestanden 150 malkekøer, 165 kvier, en række tyre, 256 hektar land og en årlig mælkeproduktion på godt halvanden million liter.
- Jeg er efternøleren i en søskendeflok på tre. Derfor var mine forældre ved at være oppe i årene, så jeg overtog gården i en forholdsvis ung alder. Jeg ville egentlig gerne have læst videre, men omstændighederne var ikke rigtigt til det. I stedet for blev det forenings- og avlsarbejdet, der kom til at fylde ved siden af driften af Sønderfenner, forklarer Peder Laustsen, der blev selvstændig landmand som 23-årig.
Er jo spændende
Peder Laustsens mangeårige engagement i forenings- og avlsarbejde førte i begyndelsen af december til, at han blev valgt som formand for Landsskuet i Herning.
- Altså… det var jo egentlig ikke noget, jeg havde overvejet. Det samme var tilfældet, da der for fire år siden skulle vælges formand. Jeg syntes, det måske var mere naturligt at finde en yngre til posten. Men bestyrelsen mente, at formanden skulle være en, der havde mange års erfaring i og kendskab til branchen. Og på den anden side, når det nu skulle være, må jeg jo også indrømme, at jeg synes, at arbejdet med Landsskuet er ret spændende, siger Peder Laustsen, og et skævt smil finder vej til mundvigene.
Han er dog langt fra uvant med Landsskuet. De seneste ti år har Peder Laustsen været næstformand i bestyrelsen, og han ser frem til fortsat at følge skuet på tætteste hold.
- Landsskuet har altid været en begivenhed, som er attraktiv at deltage i og tiltrækker mange gæster hvert år. Men vi skal stadig have for øje at udvikle Landsskuet, så det bliver ved med at være populært. For eksempel skal der arbejdes videre på at forbedre faciliteterne og opstallingsmulighederne. Vi vil også gerne have en ny hal til området, så den brede vifte af tilbud til gæsterne kan blive endnu bredere. Det er egentlig kun fantasien, der sætter grænsen, forklarer Peder Lausten.
Skovejer-drøm
At Peder Laustsen anskuer verden med udvikling for øje, kan også snart ses på Sønderfenner. I en længere periode er der blevet arbejdet på et generationsskifte, og efter planen vil den ene af to medhjælpere på bedriften overtage Peder Laustsens livsværk fra nytår 2012.
Men den 61-årige Landsskueformand har ikke tænkt sig at smække benene op i sofaen.
- Jeg har altid drømt at være skovejer. Jeg har derfor købt et stykke jord med skov. Når bedriften her er overdraget, flytter min hustru og jeg der over, bygger et hus, og så vil jeg nyde min nye tilværelse med gå- og jagtture i skoven, siger Peder Laustsen.
Helt farvel til sin barndomsmatrikel siger han dog ikke. Den nyerhvervede grund ligger nemlig lige ovre på den anden side af vejen, så han fortsat kan følge hverdagens gang på Sønderfenner.