Minkene må af med pelsen

SKIND: Minkavlerne er i gang med deres højsæson - pelsningen. Avlerformand har ikke mødt kritik i lokalområdet efter omstridt tv-udsendelse.

Der er travlhed på minkfarmene i disse uger. Der er fuld gang i årets pelsning, der samtidig skal vise resultatet af det forgangne års indsats blandt minkene - har tingene været i orden, så produktionen har givet nogle gode skind.

- Hvis minkene ikke har haft det godt, så giver det heller ikke gode skind.

Sådan lyder det fra minkavler Hans Gejl Pedersen, der har arbejdet med mink siden 1982. Han startede med 100 tæver, og antallet er siden vokset, så der inden starten på pelsningen var omkring 12.000 mink, hvoraf omkring 10.000 må af med pelsen her i årets næstsidste måned.

Sammen med syv medarbejdere, hvor de seks alene hjælper til med pelsningen og klargøringen her i disse uger, er Hans Gejl Pedersen ved at nå gennem arbejdet, som gennem de næste måneder skal give årets indtægt - indtægt ved salget på auktionerne på Kopenhagen Fur.

Og som Hans Gejl Pedersen siger:

- Omtalen i medierne vil næppe få indflydelse på prissætningen.

Ingen kritik
Netop minkbranchen har været gennem pressens vridemaskine med absolut »grimme« fotos. Hans Gejl Pedersen tager afstand fra disse fotos, men som andre stiller han spørgsmålstegn ved ægtheden af billederne.

Er der tale om ægte fotos, eller er de konkrete dyr blevet anbragt på de enkelte farme af den dyreværnsorganisation, der er brudt ind på farmene og har lavet optagelserne for TV2 og Ekstra Bladet.

- Jeg mener, vi kan stå inde for det, vi laver på farmene, og jeg synes, det er uretfærdigt, at vi pludselig har fået det omdømme, siger Hans Gejl Pedersen, der ud over sin egen produktion på gården mellem Brørup og Vejen også er formand for de omkring 80 medlemmer af Pelsdyravlerforeningen Lillebælt, der dækker fra Brørup og et godt stykke over på Fyn.

Han erkender, at der altid kan være brodne kar, hvor noget kan rettes op. men generelt er han tilfreds med det, der opleves på farmene.

- Her i området har jeg heller ikke oplevet nogle kritiske røster fra folk, noterer Hans Gejl Pedersen overfor Landbrug Syd.

Jantelov
Den første skindauktion holdes kort før jul, og alle minkavlere venter spændt på prisen - dog ikke så meget på grund af tv-udsendelsen:

- Langt de fleste skind sælges til udlandet og især Kina, og her vil udsendelsen ikke have nogen indflydelse, vurderer formanden for de 80 medlemmer.

- I dansk landbrug er det minkene, der har det bedst, men der er nok gået lidt jantelov i det. Der er tale om en luksusproduktion, mener Hans Gejl Pedersen om produktionen af skind - verdens ældste beklædning.

Læs også