Østeuropæiske medhjælpere skal bestå dansk køreprøve

Landbrugsmedhjælpere fra lande uden for EU må ikke køre traktor på offentlige veje uden, at de har bestået kontrollerende køreprøve i Danmark, oplyser færdselspolitiet.

14 dage.

Det er den frist som landbrugsmedhjælpere fra lande uden for EU har, inden de skal have bestået en kontrollerende køreprøve i Danmark.

Kravet gælder, hvis medhjælperne skal køre traktor på offentlige veje i Danmark. Både traktor- og bilkørekort fra hjemlandet er ikke gyldige længere end fjorten dage i Danmark.

Det oplyser Politiassistent Finn Andresen fra Nationalt Færdselscenter som er en afdeling under Rigspolitiet.

Han forklarer, at reglerne gælder for personer fra lande udenfor EU, som har taget fast ophold i Danmark og som skal være her i mere end 185 dage på et år.

- Personerne skal senest efter fjorten dage op til kontrollerende køreprøve. Prøven består af både en teoretisk og en praktisk del. I praksis betyder det, at personerne skal have tolk med til prøven, da de typisk ikke kan sproget, siger Finn Andresen.

Rusland er undtaget
Personer fra EU-lande kan uden videre få ombyttet deres kørekort fra hjemlandet til et gyldigt dansk kørekort, mens landbrugsmedhjælpere fra eksempelvis østeuropæiske lande som Ukraine og Moldavien ikke må køre traktor på offentlig vej uden at de har bestået en kontrollerende køreprøve.

Ifølge Finn Andresen er der i juli 2009 indført ny bekendtgørelse med visse undtagelser fra kravet om at aflægge kontrollerende køreprøver.

 - Det gælder for kørekort der er udstedt i Australien, Japan, Taiwan, Sydkorea, Rusland og Schweiz, oplyser han.

Risiko for regres
Ifølge Landskonsulent Jens Johnsen Høy, Agrotech er der stadig en del landmænd som ikke er opmærksom på reglerne, men han opfordrer til at man bliver opmærksom på problematikken.

- I værste tilfælde kunne man jo forestille sig, at forsikringen vil kræve regres, hvis en traktorfører uden gyldigt kørekort bliver indblandet i en ulykke. Det har jeg nu ikke hørt om, at det er sket, siger Jens Johnsen Høy.

- Arbejdsgiveren skal også være opmærksom på, at han er ansvarlig og kan straffes på samme måde som, hvis medarbejderen eksempelvis kører med overlæs, fortsætter Jens Johnsen Høy.

Læs også