Grovfoder er vejen frem
Jo flere fodringer om dagen jo bedre, og maksimalt fire timer uden adgang til stråfoder, så gør man det godt for sin hest.
Lærkegårdens fodersalg ved Sorø afholdt torsdag den 29. november foderseminar med agronom Line Schmidt fra Brogaarden, her blev generel fodring af heste og ponyer samt præstationsheste sat på tapetet.
- Jo flere gange om dagen man kan fodre sin hest, jo bedre er det, for det er den måde, man får hesten til at udnytte foderet bedst, ligesom man forebygger mavesår hos hesten ved hele tiden at holde den fordøjelse i gang, sagde Line Schmidt til de cirka 40 fremmødte.
Spyt er vigtigt for hestens fordøjelse, da det indeholder bikarbonat, som neutraliserer mavesyre, og dermed forebygger mavesår. Heste danner hele tiden mavesyre i modsætning til mennesker, der kun danner det, når de spiser. Derfor er det vigtigt, at hesten har foder i mavesækken, så ikke syren ætser.
Forebyg sygdom og adfærdsproblemer
I det hele taget kan mange sygdomme og adfærdsproblemer forbygges ved korrekt fordring.
- Adfærdsproblemer som vævning, boksvandring og krybbebidning kan afhjælpes ved hjælp af korrekt fodring, herunder adgang til stråfoder, sagde Line Schmidt.
- Men det nytter ikke at servere store fuldfodermåltider til hesten, for dens mavesæk er lille, og den udnytter ikke foderet, hvis den får tilført for meget. Så ryger det lige igennem, og det er der dårlig foderøkonomi i. Faktisk skal man kun tilføre cirka to kilo foder pr. 500 kilo hest pr. måltid, sagde Line Schmidt yderligere.
Heste bør hele tiden have adgang til grovfoder, enten i form af hø, wrap, lucerne eller roefibre (opblødt i vand).
- Heste skal have mindst et til halvandet kilo grovfoder pr. 100 kilo hest, og grovfoderet bør udgøre cirka 40-50 procent af det daglige energibehov, sagde Line Schmidt, og understregede, at kvaliteten af grovfoderet også har stor betydning:
- Tidligt slået grovfoder er bedre sent slået, da det sene indeholder lignin, som er ufordøjeligt for hestene, sagde hun.
Foderblandinger
Der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man fodrer med foderblandinger. Hvordan er kornet i blandingen forarbejdet, er hesten dækket med vitaminer og mineraler, er energibehovet dækket og er foderet i det hele taget egnet til hesten.
- Foderet skal altid passe til den hest, der spiser det. Så hellere få udarbejdet en foderplan end give mange penge ud på foder, som hesten ikke udnytter optimalt alligevel, sagde Line Schmidt.