Kødskandale rammer slagterier

Den store kødskandale i flere supermarkeder i sidste uge, ærgrer Danish Crown.

- Alt hvad der sker af dårlig omtale, det skader forbruget, så for hele branchen der er det her lidt halvskidt, siger direktør i Danish Crowns oksekødsdivision, Lorenz Hansen.

Han ærgrer sig over sidste uges kødskandale i flere danske supermarkeder, hvor det blev afsløret, at slagtere ompakkede hakket kød, efter det havde overskredet sidste salgsdato.

Selvom Lorenz Hansen synes, at det er lidt halvskidt, så er han dog fortrøstningsfuld med, at det ikke kommer til at gå ud over salget i Danish Crown. Endnu kan der dog ikke måles noget.

- Nej folk vil jo stadig spise kød, men vi har jo set, at når der har været andre store skandaler, så påvirker det forbruget, af det vi går at laver, siger Lorenz Hansen.

Vil ikke lukrere på andre
Danish Crown sælger selv færdigproduceret hakket kød til supermarkederne. Kød der med garanti ikke er og kan ompakkes af slagterne i supermarkederne, da filmen over kødet bliver svejset på.

Men selvom det måske ville være nærliggende for slagteriet at begynde at markedsføre dette kød frem for kødet, der bliver hakket ude i supermarkederne, så vil man ikke benytte sig af muligheden.

- Det skal ikke være sådan, at den enes død er den andens brød. Og så sælger vi jo i øvrigt også selv det kød til supermarkederne, som senere bliver hakket, siger Lorenz Hansen.

Han fortæller, man fra slagteriernes side i hvert fald gør alt for at tænke på fødevaresikkerheden.

- Og det indtryk har jeg også af supermarkederne, men sådan noget er svært at gardere sig imod. Det er virkelig ærgerligt, siger Lorenz Hansen.

Skarpere kontrol
Fra officiel side er Fødevarestyrelsen netop gået i gang med en kontrolkampagne med ulovlig ompakning af færdigpakkede fødevarer og slagterne i supermarkederne.

- Denne uges afsløringer af ommærkning af hakket kød gør, at vi nu skærper kontrollen med slagterne for at finde ud af, hvor udbredt problemet er, og for at få fat på eventuelle brodne kar blandt slagterne, der er parat til ulovligt at ommærke deres kød. Konkret vil Fødevarestyrelsen lave regnskabskontroller, hvor de går ind og tjekker om der er overensstemmelse mellem det købte og solgte, og om mærkningen har været i orden, sagde fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) tidligere på ugen.

Kontrolmetoden der skal benyttes er ifølge ministeren særligt arbejdskrævende, da virksomheder, der overtræder de pågældende regler, gør det bevidst, og derfor forsøger at skjule det.

Under aktionerne vil der blive foretaget kontrol med mulig ulovlig ompakning af færdigpakkede fødevarer – det vil sige forskellige ferske, tilberedte og hakkede kødvarer samt pålægsvarer.

Læs også