Sandheden kom ikke frem

Kampen under de frie markedskræfter uden produktionsreguleringer har både sine tilhængere og modstandere. Det kunne mælkeproducent Carsten Weinkouff fra Bindslev i Vendsyssel sætte ord på dagen efter, han havde deltaget i Sønderjysk Landbrugs stormøde i Agerskov Hallen i Sønderjylland.

- Folkene i panelet lægger ikke ud med, hvor alvorligt det står til. Det er jo strategi så det klodser. Det værste, der kan ske, er åbenbart, at man fortæller sandheden, siger Carsten Weinkouff fra Bindslev i Vendsyssel, der selv har 300 køer derhjemme, og sammenfatter resultatet af det store kvægmøde med ét ord:

- Ingenting! Vi får at vide, vi skal stramme ballerne og effektivisere. Når de fem procent bedste kan klare sig, så kan vi andre også, siger dem i toppen og tilføjer, at vi må vente på at hollænderne og tyskerne går fallit. Det har vi ventet på i 30 år. Det er ikke en tilværelse at byde mennesker, siger Carsten Weinkouff.

Fulgte opfordringen
Carsten Weinkouff var kørt den lange vej til Sønderjylland med en lille gruppe mælkeproducenter fra Vendsyssel. Både blandt dem og i Carsten Weinkouffs erfagrupper, er det bestemt ikke de største producenter, der klarer sig økonomisk bedst, når man sammenligner år efter år.

- Jeg har selv bragt mig i den situation, jeg er i. Men Dansk Kvæg og Dansk Landbrug har hele tiden sagt: Bliv større og bliv mere effektive. Det har banker og kreditforeninger jo også troet på, og satset på de landmænd, der udvidede. Derfor har Dansk Kvæg og landbrugets top også et voldsomt ansvar i dag, for de har sagt udadtil, at vi kan klare det, vi er effektive. På den måde bliver vi bare ved med at hælde mælk ud på markedet, siger han og foreslår, at der bliver holdt mælk tilbage.

- Det virker som om Arla-direktør Tuborgh og kompagni er mere bange for Konkurrencestyrelsen end for, at jeg går fallit. Vi må snakke med de andre lande, og så give kalvene 10 procent af mælken over det hele. Prisen skal op, siger Carsten Weinkouff.

Læs også