Kornaftale mangler

RAPS: Det er højsæson for rapsafsætning. Men det er en jungle at sammenligne forskellige tilbud, lyder det fra DLF- Trifoliums raps-hovedsæde i Randers.

- Vi bliver kimet ned fra hele landet af folk, der spørger til rapsprisen. Men det, der er mest interessant for landmanden, er, hvad der står på hans bundlinje, ikke hvad han får pr. hektokilo, lyder det fra avlschef Peter Krog-Meyer og raps-trader Jens Larsen, DLF-Trifolium i Randers.

- Handel er et spørgsmål om tillid. Og dengang vi havde en kornafregningsaftale var det lettere gennemskueligt. Nu er alle parametre lige pludselig i spil, og det er meget svært gennemskueligt, siger de samstemmende.

Og konkurrencen er hård i år, mærker de.

Fast ramme
Kornafregningsaftalen var en fast referenceaftale, også for raps. Her var vand på basis 9 procent, olie på basis 40 procent og renhed på 98 procent.

- Så kunne landmanden se på prisen og på forhold, han kunne forhandle igennem. Men han havde den faste referenceramme. Den er alle usikre på i dag, siger Jens Larsen.

- Samtidig er tørringstaksterne og rensetaksterne meget mere forskellige, end de var engang. Så der er virkelig meget at se efter. Men det er ikke prisen, der alene gør forskellen i dag, siger Jens Larsen.

Han bruger meget tid på at fortælle, at det måske bedre kan betale sig at sælge raps for 182 kroner pr. hektokilo og få tillæg for renhed og olieindhold, end det kan betale sig at sælge til for eksempel 186 kroner eller højere, hvis der så til gengæld er fradrag for de ting.

Rent faktisk kan fradrag let beløbe sig til 11 til 12 kroner med 3 til 4 kroner til tørring, 3 til 4 kroner til rensning og 4 kroner i renhed for de dyreste steder, understreger Jens Larsen, og det er værd at bemærke, for det er her, der er penge at tjene, understreger han.

- Vi gør, som vi altid har gjort. Vi handler på basis af den gamle aftale, siger Peter Krog-Meyer.

- Egentlig er det kun ét parameter, der er ændret, nemlig renheden, men det giver usikkerhed for, hvad kan blive det næste, og at det er svært for landmanden at gennemskue, har vi mange eksempler på, siger Jens Larsen.

Styrket på raps
Rapshøsten har været god. Og det tegner også til en god olieprocent. DLF-Trifolium glæder sig over, at de allerede har fået mere raps ind end sidste år.

- Vi stiler i første omgang efter en andel på det danske marked på 10 procent, og det er vi meget godt på vej til, understreger Peter Krog-Meyer.

Læs også