Nej tak til statsbank

Landbrug & Fødevarer roser dog Socialdemokraterne for, at de vil gøre noget ved problemet med bankernes manglende villighed til at låne penge ud, men er tvivlsom over for en statsbank.

Socialdemokraterne og deres formand Helle Thorning Schmidt fortjener ros for, at de vil gøre noget ved problemet med bankernes manglende villighed til at låne penge ud til ellers sunde og veldrevne virksomheder.

Det fortæller direktør i Landbrug & Fødevarer Claus Søgaard-Richter. Om det så lige er en statsbank, der er løsningen, stiller han sig tvivlende over for.

I går på Socialdemokraternes sommergruppemøde kunne formand Helle Thorning Schmidt præsentere en plan om en statsbank, som hun er parat til at skyde hele 50 mia. kroner i. Statsbanken skal låne penge ud til de små- og mellemstore virksomheder, som de øvrige banker i dag ikke er villige at låne penge ud til. Det er selvom de for manges tilfælde er sunde og veldrevne virksomheder.

Samtidig håber Helle Thorning Schmidt, at der med etableringen af en statsbank igen kommer gang i konkurrencen mellem bankerne, så også renterne kan presses ned.

- Som Helle Thorning Schmidt ganske præcist siger, så er det at skaffe kapital til levedygtige udviklingsprojekter et stort problem. Derfor skal de have ros for, at de vil gøre noget. Om statsbank så er vejen frem. Det er vi tvivlsomme over for, siger Claus Søgaard-Richter.

Grunden til man er i tvivl om, at statsbanken ikke er vejen frem, det er, at man tror, at det vil kunne give nogle skævvridninger på både kort og langt sigt, og nogle andre utilsigtede konsekvenser.

- Men det ændrer ikke på, at der altså er behov for at gøre noget for at sikre, at der bliver givet nogle flere kreditter, og lånt flere penge ud til de levedygtige projekter.

Møde med Lene E. i går
I går eftermiddags sluttede et møde mellem Lene Espersen og erhvervsorganisationerne, hvor problemstillingen med den manglende mulighed for små og mellemstore virksomheder til at skaffe kapital, også var på dagsordenen.

Landbrug & Fødevarer var med formand Michael Brockenhuus-Schack og adm. direktør Carl Aage Dahl også til stede ved mødet. Med sig til mødet havde de to det forslag, at de gerne så, at landbruget kommer med i ordningerne i Vækstfonden, for det er landbruget ikke i dag.

Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der siden 1992 har medfinansieret vækst i mere end 3500 danske virksomheder.

Svineproducent tilfreds

Det socialdemokratiske forslag om en statsbank vækker til gengæld begejstring hos den sydfynske svineproducent Henning Rasmussen.

24. juni var han i Effektivt Landbrug således ude med et nødråb, da han mener, at der i den grad er brug for hjælp fra staten, hvis landmændene skal overleve.

Mange landmænd han talte med, havde således store problemer med at betale deres terminer, og vidste ikke hvad, de skulle gøre.

- Det forslag som socialdemokraterne er kommet med, det kan du bande på, at jeg synes er en god idé. Det var på tide, der endelig skete noget, siger Henning Rasmussen.

Overrasket over Helle
At det var fra Socialdemokraternes side forslaget kom, der ser ud til at have sat gang i sagerne, og ikke fra det traditionelle landbrugsparti, Venstre, kommer ikke bag på Henning Rasmussen. De borgerlige partier har nemlig været alt for sløve, og ikke gjort noget. Det har Helle Thorning Schmidt været snu og set, og derfor udnyttet, mener svineproducenten.

- Jamen, det er jo derfor jeg nu siger, at landmænd de er næsten bedre tjent med at stemme på Socialdemokraterne end på Venstre. Jeg synes, at det er skandaløst, at de borgerlige partier har været så sløve og ikke selv er kommet med et udspil før oppositionen, lyder det fra Henning Rasmussen, der med de seneste dages meldinger håber, at man kan komme ud af den onde spiral, som man befinder sig.

Læs også