God jagt grundlægges i foråret

FODRING: Enhver landmand med respekt for sig selv går meget op i foderets kvalitet og sammensætning, fordi det har betydning for slutresultatet. Den tankegang er også ved at slå igennem hos jægerne.

Fasankyllinger kan være nogle sarte væsner, der ikke tåler ret meget. Det helt rigtige foder er afgørende.

- Derfor har vi opdelt fasanfoderet i start-, vokse- og æglægningsfoder. Startfoderet er sammensat med store mængder majs og fiskemel. Næringsstofniveauet er meget højt, og det sikrer en god start af kyllingerne uden fodringsmæssige problemer, fortæller produkt- og kvalitetschef Flemming Bolø fra Ewers.

En god start er nemlig afgørende for at lave gode fasaner til efterårets jagter, og det er det, det hele drejer sig om. Strukturen er også vigtig for at sikre en høj foderoptagelse hos kyllingerne. Ewers har erfaring med, at 2,2 mm er den helt rigtige.

Voksealderen
- Vores voksefoder er ligeledes sammensat med store mængder majs, som især fuglevildt udnytter optimalt. Desuden er der også fiskemel i, så sammensætningen minder om startfoderet. På den måde undgår vi, at fasanerne ikke vil æde voksefoderet, når der skiftes hertil fra startfoderet, forklarer Flemming Bolø.

Han understreger, at det er vigtigt at fodre med startfoderet i 5-6 uger, så fuglene er store nok til at optage de lidt større piller på 3,5 mm, som voksefoderet består af. Også i voksefoderet er indholdet af næringsstoffer højt, så fasanerne kan nå den rigtige størrelse samt være i den rigtige fjerdragt, når efterårets jagter går ind.

- Ved en underforsyning med næringsstoffer til fuglene vil hanerne ikke nå at få den flotte røde fjerdragt og den lange hale, inden jagtsæsonen går ind. Enhver jæger ønsker flotte, farvede kokke på paraden.

Æglægningsfoderet er sammensat ud fra erfaringen med fjerkræ og indeholder den rigtige kombination af energi og mineraler, som tilgodeser en høj æglægning. Råvarerne er blandt andre majs, havre, fiskemel og strandskaller.

Hjortefoder
Ewers har i stigende omfang fået øjnene op for jægernes og dermed vildtets behov. Lige nu er firmaet faktisk det eneste i Danmark, der producerer foder specielt udviklet til hjortevildt.

- Sammensætningen er baseret på råvarer, der er skånsomme for hjortene. Majs, havre, lucernemel samt sesamkager udgør hovedbestanddelene af HjorteMix. Desuden er der tilsat mineraler og vitaminer, der tilgodeser optimal vækst af opsatsene, siger Flemming Bolø.

Majs og havre er nemlig skånsomme kilder til energi. Majsstivelse omsættes langsommere i vommen på dyrene og belaster derfor ikke miljøet her. Samtidig sikrer fibrene fra havre og lucernemel, at dyrenes fordøjelsessystem ikke påvirkes negativt, og at hjortene ikke æder så meget, at de reelt kan dø af det koncentrerede foder.  

- I den forbindelse er det meget vigtigt, at fodringen af hjortevildtet påbegyndes allerede i august, september måned, så deres fordøjelsessystem kan vænne sig til foderet, inden vinteren sætter ind, og optagelsen af HjorteMix stiger, forklarer Flemming Bolø.

Stor opsats
- Indholdet af sesamkager i foderet er ikke nogen tilfældighed. Sesamkager har nemlig i mange udenlandske forsøg vist, at de giver særdeles kraftige trofæer i form af store opsatse, siger Flemming Bolø.

Indholdet af naturlige mineraler med meget høj optagelighed er højt i sesam, og indholdet af fedtsyrer passer til hjortene.

- Ulempen ved sesam er, at det smager bittert, så dyrene vil ikke æde det rent. Men i kombination med de andre velsmagende råvarer i HjorteMix er der ingen problemer med at få dyrene til at æde, siger Flemming Bolø.

Alt Ewers' vildtfoder er udviklet i samarbejde med flere skytter og har ifølge Flemming Bolø vist rigtig fine resultater i praksis.

Læs også