Priskrigen fortsætter: 8 kr. for tre liter mælk
Detailhandlens priskrig på mælk fortsætter. Umuligt at producere mælk til de lave priser, konstaterer mejeriformand og bestyrelsesmedlem i Arla Foods.
Otte kroner for tre liter – dansk – mælk.
Sådan lyder den tyske detailkæde Lidls slagtilbud i denne uge til forbrugerne. Dermed puster Lidl nyt liv i mælkepriskrigen, der blev skudt i gang 24. juni af Aldi med prisnedsættelser på 11 procent til 3,50 kroner for en liter.
Lidl har hidtil haft den samme pris for mælken, men satte med virkning fra i går og ugen ud prisen ned med 83 øre pr. liter. Dét svarer til en prisnedsættelse på hele 24 procent.
Formand for Mejeriforeningen og bestyrelsesmedlem i Arla Foods, Jan Toft Nørgaard, Skærbæk, mener, at det er umuligt at producere mælk til de nuværende lave priser. Han forstår desuden ikke, hvorfor det er nødvendigt at føre så hård en priskrig i Danmark.
- Jeg tror, at forbrugerne gerne vil betale mere, og derfor må detailkæderne stå sammen og stoppe det her. Vand på flaske er jo væsentlig dyrere end mælk, især når man ser på de to forskellige produktioner, siger Jan Toft Nørgaard.
Hvornår?
Klaus Kristensen, mælkeproducent i Hover ved Spjald, er en af dem, der venter på, at markedsprisen kommer op.
- Det skal den jo. Spørgsmålet er bare hvornår, og om hvor mange mælkeproducenter, der må stoppe på grund af dårlig økonomi inden da, siger han.
Klaus Kristensen, der er Arla-leverandør, tilføjer, at han kan se ud fra Arlas regnskab, at det ikke umiddelbart kan være Arla, der skummer fløden i den nuværende situation.
- Problemet er snarere, at eksportdelen fylder så meget. Hvis de danske mælkeproducenter kun skulle dække hjemmemarkedet, ville priserne sikkert have været bedre. Men hvis dét skal laves om, skal halvdelen af produktionen indstilles, og det er jo lige voldsomt nok p.t., lyder det fra den vestjyske mælkeproducent, der driver en økologisk gård med 200 malkekøer og 300 hektar.
Demonstrationer
De lave mælkepriser har gjort de europæiske landmænd så frustrerede, at den danske landbrugskommissær Mariann Fischer Boel for nylig blev mødt med demonstrationer.
I løbet af 12 måneder er priserne for mælk ifølge en ny rapport fra EU-Kommissionen dalet fra 0,30-0,40 euro pr. liter til et EU-gennemsnit på 0,24 euro (1,79 kroner) pr. liter leveret til mejeri. Mange producenter må nøjes med 0,20-0,21 euro (1,49 kroner) pr. liter eller derunder.