OPTIMISTISK: FAF's direktør er optimistisk for høstudsigterne, og giver medarbejderne ferie først i juli. Lars Thorø venter nemlig ikke tidligere høst trods tørken i foråret.
På landmændenes og egne vegne som kornhandler føler direktør Lars Thorø, FAF, på Fyn grundlag for at vurdere årets høstudsigter som positive, da kornmarkene bølger pænt i sommervinden.
- Vejret og sygdomspres i afgrøderne har umiddelbart været fornuftigt for afgrødernes vækst. Vi forventer, at den første høst i kornet vil være vinterbyggen midt i juli, vurderer Lars Thorø.
Han undlader ikke en forsigtighedsmargin ved bemærkningen om, at der første kan gøres status med kornet i laden og ikke kun høstet med øjnene. 14 dages ekstrem tørke og sol kan risikere at tage »pynten af kagen«.
- Inden høsten for alvor går i gang, vil vi de første uger i juli have afviklet en god del af medarbejdernes ferie. Derfor er vi klar til den første kornaflevering i vores afdelinger, fastslår Lars Thorø.
Kornlevering
Den seneste måned har der været iagttaget stor aktivitet med levering af korn fra landmændene, som nu leverer det korn, der for længst købt af FAF og prisfastsat.
- Det drejer sig om mere end 100.000 tons korn, hvor meget især er solgt til Spanien. Sidste år havde de en stor høst, men i år forventes den halveret, hvorfor de allerede har købt til lager, forklarer Lars Thorø og tilføjer, at der netop er lastet skib i Fredericia med 27.000 tons fynsk korn til Spanien.
I 2008 var der globalt set en rekordstor kornproduktion, og udsigterne for 2009 er på tiden så gode, at der ruller et lager foran os, antyder Lars Thorø, men forventer dog efter årets høst, at forbruget vil være i balance med produktionen.
Med 60-70 millioner flere personer at føde årligt er der en vis optimisme om forbruget og forventning om stabile priser.
- Jeg vil ikke være glad for at sætte konkrete priser på nu for kornhøsten, men uden garantier kunne en ganske realistisk pris for vinterhvede være fra 90 til 100 kroner pr. hkg. Forskellen i kornhandlen på, om det er købers eller sælgers marked, er værdimæssigt omkring 10 til 12 kroner, nævner FAF-direktøren.
Rapspris og politik
På rapsmarkedet har priserne svinget fra 190 til 200 kroner og op til 230 til 240 kroner pr hkg., og det aktuelle niveau er ifølge Lars Thorø en Matif-pris omkring 220 kroner.
- Jeg kan forestille mig, at salg af raps nu til betaling efter høst måske kunne være det rette valg, siger den fynske foderstofchef. Prognoserne viser, at der ingenlunde vil være mere i produktion end forventet forbrug.
Politiske initiativer med henblik på bioætanol kan have en vis indflydelse, men med udsigt til lukning af en eller flere oliemøller i Tyskland kan det på den korte bane medføre prisfald for raps, vurderes det i markedsudsigterne for raps.