PLANTER: - Genetisk modificerede afgrøder og konventionelle afgrøder skal dyrkes i separate områder for at imødekomme forbrugernes miljømæssige bekymringer, mener videnskabsmænd.
I kraft af, at marker i Europa er relativt små, og vind kan sprede pollen fra transgene afgrøder over store afstande, vil sameksistens af nye og traditionelle afgrøder kun være muligt, hvis de er dyrket i adskilte zoner.
Dét mener eksperter bag den såkaldte Co-Extra-rapport, der er et resultat af et fireårigt forskningsprojekt finansieret af EU-Kommissionen.
- Afstanden (mellem zonerne) vil afhænge af biologi. Nogle planter kan »smitte« 30 kilometer væk, siger forskeren Yves Bertheau fra det franske landbrugstekniske forskningsinstitut, INRA, ifølge EUbusiness.com.
Han indrømmer dog, at ideen står over for nogle udfordringer med at gøre den praktisk og juridisk definerbar.
Forbud
Kun én genetisk modificeret afgrøde er indtil videre blevet godkendt af EU - MON810 majs fra amerikanske Monsanto. Denne majs udskiller et toksin, som er giftigt for nogle af majsens skadedyr.
Selv om MON810-majsen allerede blev godkendt af EU i 1998, er den forbudt i seks lande: Østrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Frankrig og Luxembourg.
USA ser forbuddet som en form for handelsprotektionisme under dække af miljøsikkerhed.
Modsat mener en lang række europæiske, grønne organisationer, at gmo-afgrøderne via krydsbestøvning kan skabe »super-ukrudt«, der ikke er modtageligt for herbicider.