EKSPORT: Et Arla-nej til bestikkelse kostede Arla Foods et års forsinkelse med åbning af et kontor på det russiske marked.
At forholde sig til korrupte embedsmænd og grådige forretningspartnere er hverdag for den dansk-svenske mejerikoncern Arla Foods, der har aktiviteter i en række af verdens mest korrupte lande, skriver business.dk.
- Rusland er et af de steder, der har voldt os store problemer. Da vi skulle åbne vores kontor i Rusland for nogle år siden, oplevede vi en klar forventning om, at vi skulle hjælpe arbejdet med de nødvendige tilladelser på vej med betaling. Det nægtede vi, med det resultat at åbningen af vores kontor blev forsinket med et år. Men det er en omkostning man må acceptere, og vi er overbeviste om, at det er det rigtige at gøre, siger Astrid Gade, koncernkommunikationsdirektør i Arla Foods, til Berlingske Tidende.
Bevist om korruption
Ifølge business.dk har koncernen indført et strengt anti-korruptionsprogram, som man holder ufortrødent fast i, selv om det af og til koster koncernen både besvær og penge.
Ifølge avisen ønsker Arla ikke at udpege, hvilke lande eller områder koncernen oplever som mest korruptionsplagede. Men med aktiviteter i lande som Vietnam, Rusland, Kina og Saudi Arabien – der alle placerer sig i den øverst halvdel af de mest korrupte lande i verden ifølge antikorruptionsorganisationen Transparency International – er det et fænomen, som Arlas sælgere støder på stort set dagligt.
Det er dog ikke alle antikorruptionsbeslutninger, som har været lige lette at træffe. En del sager befinder sig i en gråzone, fortæller Astrid Gade og stiller selv spørgsmålstegn ved, om det det er korruption, når man mod betaling af et gebyr på 200 kroner kan få oprettet et telefonstik på få dage, mens det tager flere uger, hvis man ikke betaler. Astrid Gade er dog ikke i tvivl:
- Betaling for at vinde forretningsfordele kan aldrig være i orden, siger koncernkommunikationsdirektøren til business.dk.