TOPSTRID: En nationalpark vil være en spændetrøje over Sydfyn, vurderer Bent Juul Sørensen. Han retter samtidig en massiv kritik mod Centrovices formand Niels Rasmussen, der er positiv over for Nationalpark Det Sydfynske Øhav.
- Centrovices formand, Niels Rasmussen, er en farlig mand for sine egne medlemmer. Aldrig har nogen bragt os ind på en farligere glidebane.
Så markant lyder kritikken fra en anden af fynsk landbrugs sværvægtere, Bent Juul Sørensen, formand for Mejeriforeningen og mælkeproducent i Dunkær på Ærø.
Bent Juul Sørensens kritik kommer i kølvandet på, at Niels Rasmussen i en informationsavis har udtalt sig positivt overfor planerne om Nationalpark Det Sydfynske Øhav.
- At min egen landboforening, Centrovice ved formand Niels Rasmussen, er så stærkt begejstret for alt dette, er beskæmmende og stærkt naivt, lyder kritikken fra Bent Juul Sørensen.
Løjet døde
I det nummer af den fynske landbrugsavis, Landbrug FYN, som udkommer på mandag, hæfter Bent Juul Sørensen sig ikke mindst ved, at Niels Rasmussen i informationsavisen, som forleden blev udsendt til alle lodsejere i undersøgelsesområdet for en eventuel naturpark, vurderer, at der kun vil være 20 landbrug tilbage i området om 10 år. En udtalelse, han kalder ødelæggende.
- Hvordan skal vi medlemmer overbevise vores kreditgivere om, at vi er værd at investere i, når vores formand har løjet os døde, spørger en undrende Bent Juul Sørensen, der samtidig retter en stærk kritik mod, at Niels Rasmussen i informationsavisen bruger udtrykket »livsstilslandmænd«.
- Det lyder ubehageligt i mine ører. Landbokulturen i området er, at vi bare ønsker at være »landmænd«, der producerer kød, planteprodukter og mælk. Faktisk de tre varianter, som i bund og grund har skabt værdigrundlaget for, hvordan hele det sydfynske område ser ud i dag, påpeger Bent Juul Sørensen.
Ikke til at leve med
Mælkeproducenten fra Ærø slår samtidig fast, at han ikke kan leve med en Centrovice-formand, der ønsker, at han som aktiv mælkeproducent skal være en »livsstilslandmand«.
- Niels Rasmussen bliver dermed – i mine øjne - en farlig mand for sin forening. For hvem er det, han synes, der bør være noget andet, end det de er, næste gang?
- Personligt vil jeg ti gange hellere være »familiebruger« end passe ind i Niels Rasmussens vision om skabeloner, der minder om noget, man har prøvet syd for Danmark i 30’erne og 40’erne, lyder den markante kritik fra Bent Juul Sørensen.
- Jeg kender Bent Juul Sørensen godt. Bent er kendt for at være ret bramfri. Og jeg opfatter det egentligt som et positivt tegn, at han reagerer. Det er han i sin gode ret til.
- Når det er sagt, er det også klart, at det gør indtryk. Men det, vi bare skal huske at forholde os til, det er, at det er de fem involverede kommuner i Det Sydfynske Øhav, der afgør nationalparkens skæbne. Det er præmissen, og den er vi i landbruget nødt til at forholde os til, siger Niels Rasmussen som svar til kritikken fra Mejeriforeningens formand, Bent Juul Sørensen, der driver en stor mælkeproduktion på Ærø.
Ikke begejstret
Landboforeningsformanden understreger samtidig, at han føler sig misforstået i den igangværende nationalpark-debat.
- Jeg er ikke begejstret for en sydfynsk nationalpark, og har aldrig givet udtryk herfor, siger Niels Rasmussen til mandagens Landbrug FYN.
- Egentlig har jeg sådan set ikke givet udtryk for, om jeg er for eller imod Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Jeg har derimod tegnet nogle perspektiver for en mulig udvikling. Det har jeg gjort i en avis, hvor der er sat fokus på nationalparken og nogle af de muligheder, den rummer – blandt andet for landbruget i Det Sydfynske Øhav, siger Niels Rasmussen.
Væsentlig debat
Han påpeger samtidig, at debatten om, hvor mange landbrug der vil være indenfor en eventuel nationalpark om 10 år, er en væsentlig debat.
- Fremskrivningerne viser, at der vil være cirka 20 store produktionslandbrug tilbage i området. Måske 30. Resten vil være deltidslandbrug, boliglandbrug, og det jeg har kaldt livsstilslandbrug. Det er en realitet, og jeg ser ikke noget formål i at signalere noget andet.
- Man kan selvfølgelig vælge, at man krampagtigt vil holde fast i et billede af landbruget, der ikke passer med den faktiske udvikling. Men jeg prøver altså som formand for Centrovice at forholde mig til, at tingene forandres, og på at få indflydelse på udviklingen, siger Niels Rasmussen.