Flere besætninger er under mistanke

SKÆRPET FOKUS: Opmærksomheden rettes mod en besætning ved Grindsted, hvor en tankmælksprøve indikerer bluetongue-smitte.

Erfaringen viser, at er der blot en enkelt ko i besætningen, der har bluetongue, kan en tankmælksprøve påvise det.

Derfor samledes opmærksomheden sig i går om en mindre besætning på under 70 dyr ved Grindsted. Her indikerer netop en mælkeprøve, at besætningen har bluetongue. I fagsprog hedder dette en »laboratorie-mistanke«, og Fødevarestyrelsen arbejdede endnu i går eftermiddags på at finde ud af, om sygdommen i besætningen med sikkerhed kunne fastslås.

- Vi må forvente, at mistankerne vil dukke op hele tiden nu. Og nogle af dem vil kunne udvikle sig til en reel konstatering af bluetongue, siger dyrlæge i Dansk Kvæg, Magnus Højris.

Slagtedyr var smittet
I onsdags fandt Fødevarestyrelsen det tredje tilfælde af bluetongue i Danmark i en besætning ved Skjern, og dagen efter kom der to nye tilfælde i Tønder-området. I den ene besætning var dyrene vaccineret undtaget de dyr, som skulle til slagtning. Dyret, der fik bluetongue, var netop et slagtedyr.

Fredag opstod så det sjette tilfælde i Skærbæk mellem Ribe og Tønder.

Ifølge Magnus Højris er der nu så mange smittende mitter, at smittede dyr ikke længere vil blive fjernet fra besætningen pr. automatik.

- Nogle af dyrene vil dog fortsat skulle aflives af dyrevelfærdsmæssige årsager, og besætningen kommer også under offentligt tilsyn. Desuden vil det heller ikke være tilladt at flytte det smittede dyr - ikke som udgangspunkt i hvert fald, vurderer Magnus Højris.

Risiko for overvintring
Det store spørgsmål er nu, hvornår de første dyr uden for de allerede eksisterende vaccinationszoner skal vaccineres.

- Der er risiko for, at sygdommen overvintrer i Danmark. Det har vi ganske vist ikke set konkrete eksempler på, men man regnede jo heller ikke med, at sygdommen ville kunne overvintre i nogle af de andre lande, og det har den gjort alligevel. Det er en sygdom, der overrasker, og derfor ønsker man at vaccinere så mange dyr så hurtigt som muligt, for at sygdommen skal bide sig mindre fast, siger Magnus Højris, og tilføjer:

- Problemet er, at der ikke er meget mere vaccine i landet end det, der bliver brugt i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi ved ikke, hvornår vi kan sige, at vi har set det sidste tilfælde af bluetongue i Danmark, siger dyrlægen.

Læs også