KVALITET OG PRIS: Hos Lantmännen Cerealia dækkes kun cirka halvdelen af forbruget med dansk dyrket brødhvede. Årsagen er en kombination af pris og kvalitetskrav.
Selv om den ekstra N-kvote til brødhvededyrkning i Danmark rækker til 50.000 hektar, er det sjældent muligt at klare sig med danske dyrket brødhvede til danske hvedebrød.
- Typisk vil halvdelen af vort forbrug af brødhvede stammer fra Danmark. Resten må vi importere, fordi kvalitet og pris på dansk dyrket hvede ikke rammer vore krav, siger kvalitetschef Ole Østergaard fra Lantmännen Cerealia i Vejle, tidligere kendt som Havnemøllerne.
Ole Østergaard slår fast, at han har dyb respekt for danske planteavleres dygtighed.
- Men de slås lidt med klimaet. Her i landet er der for mørkt, for koldt og for vådt til sikker dyrkning af de kvaliteter, vi ønsker. Desuden har danske landmænd nok lidt højere forventninger til prisen for brødhvede end kollegerne i udlandet. Hvis vi kan købe de kvaliteter, vi skal bruge, til en billigere pris i udlandet, så gør vi det, fastslår kvalitetschefen.
Importerer brødkorn
Hos Lantmännen Cerealia bruges dansk brødkorn i den udstrækning, det kan skaffes. Er det ikke muligt at få tilstrækkelige mængder kvalitetshvede fra Danmark, bruges korn fra de omkringliggende nordeuropæiske lande, herunder både Sverige og England.
Lantmännen Cerealia vil derfor også købe brødkorn fra udlandet i den kommende sæson.
- Generelt er proteinprocenten lav i år, og det gælder også brødkorn fra de andre lande, vi får brødkorn fra, siger Ole Østergaard.
Hvorvidt der af denne grund kan være håb om et lidt større tillæg, vil kvalitetschefen hos Lantmännen Cerelia ikke spå om.
Lantmännen Cerealia står bag Danmarks største møllerivirksomhed med møller i Lunderskov, Odense og Vejle. Produktsortimentet omfatter mel og kornbaserede produkter af hvede, rug, havre og byg til såvel den hjemlige husholdning, lokale bagerier og brødindustrien.