PIL NEDAD: Spekulant-drevet prisfald stort set over hele linjen, vurderer markedsanalytiker.
Soja, majs, raps, korn – afgrøder, der alle er presset på prisen sammen med en lang række råvarer. Forklaringen er, at spekulanterne på råvaremarkederne i den seneste tid har taget profitter hjem, vurderer markedsanalytiker Palle Jakobsen. Han er indehaver af firmaet agrocom, der blandt andet analyserer markederne for læserne af Effektivt Landbrug.
- Antallet af købs- og salgskontrakter på børserne er faldet, og det viser, at spekulanterne flytter de penge, som de tidligere har investeret, over i andre markeder, fordi de frygter for stabiliteten i den globale økonomi og er nervøse for, at priserne er kommet for langt op. Vi er derfor i gang med en stor korrektion på markederne, som formentlig bunder i løbet af august måned, vurderer Palle Jakobsen.
Han henviser til, at når spekulanterne i stigende grad går ind i råvaremarkederne, som det er sket det seneste års tid, så bliver udsvingene også meget større. Derfor overrasker den nuværende prissituation ikke markedsanalytikeren.
- Det er en naturlig modreaktion på de stigende priser, vi så sidste år, konstaterer Palle Jakobsen, der dog godt kan forstå, hvis en del planteavlere ømmer sig i den nuværende situation.
- Hvedepriserne er ganske vist ikke helt så hårdt ramt, men med de stigende omkostninger, som planteavlerne har, er der lige så dårlig økonomi i hveden nu, som der var i 2005, hvor prisen var 70 kroner tønden.
Modreaktion i 2009
Til gengæld kan planteavlerne håbe på, at de lidt skuffende hvedepriser får hvedearealet verden over til at gå ned. I så fald er der sat vand over til et nyt prisrally i 2009, idet markedet reagerer på 2008-priserne, forklarer Palle Jakobsen.
Det tegner i øjeblikket til en solid høst i de store kornlande. Men dette tillægger Palle Jakobsen ikke afgørende betydning.
- Der har hele tiden været udsigt til en stor kornhøst, men også en stor forbrugsfremgang. Så dem, der har troet, at der vil finde en stor lageropbygning sted, må sande, at det passer ikke. Kornhøsten er ikke større, end den skal være, siger Palle Jakobsen.
Markedsanalytikeren er dog enig i, at faldende kvaliteter i meget af det maltbyg og møllehvede, der høstes i øjeblikket, har været med til at presse priserne yderligere nedad. Især i Østeuropa er der blevet høstet foderkorn fra en kant af på grund af regn.
142 kr. for maltbyg
Rapspriserne falder også for tiden. 25-26 kroner de seneste par døgn, og dette prisfald er også hovedsageligt drevet af spekulanters flytning af penge til andre markeder, vurderer Palle Jakobsen.
Og hvad koster afgrøderne så i kroner og ører? Det er foderstofferne ikke meget for at oplyse – på nær nogle af dem, der er underforsynet med korn på grund af husdyrtætheden i deres område. Det gælder blandt andre Vestjyllands Andel, som i går ville give 128 for byg tilkørt, og 133 for hvede. Maltbyggen ville det vestjyske foderstofselskab i går give 142 kroner for, mens rapsen stod i 275.
- Priserne ændrer sig hele tiden. Men det er klart, at de kommer ikke op på sidste års niveau, fastslår administrerende direktør Carsten Lauridsen.