(EFFEKTIVT LANDBRUG) Stadig optimering er centralt for Lars Børgesen, der driver en af landets mest effektive slagtesvinebesætninger.
Lars Børgesen i Tapdrup ved Viborg hører til dem, der godt kan lide at se ud over kanten og hele tiden optimere sin slagtesvineproduktion. Det gør han så godt, at svinefagdyrlæge Jens H. Starthe fra HyoVet i sin sidste besætningsrapport skrev:
- Det er den pæneste og højst produktive slagtesvinebesætning, jeg har kørt ved d.d.
E-kontrollen taler samme sprog. Her skriver konsulenten, at resultaterne berettiger til en placering blandt landets bedste slagtesvinebesætninger.
Den daglige tilvækst ligger på 1080 gram, og der bliver brugt 2,45 foderenheder pr. kilo tilvækst.
Lars Børgesen ved, hvad han vil, og hvad han gør. Godt foder og forkælelse af 30-kilos grisene det første døgn efter modtagelse hører med til hans strategi.
- Stalden skal vaskes, så man selv har lyst til at slikke spalterne. Det tager tid, men der må ikke ligge en enkelt krumme tilbage, siger han.
Så skal stalden tørres og opvarmes. Stalden skal være varm og knastør, når grisene modtages. Det tager sin tid, når stalden skal være gennemvarm på omkring 23 grader.
Lars Børgesen kønssorterer grisene ved ankomsten. Det gør han af to årsager: dels for at undgå halebid, og dels fordi han i den sidste periode fodrer galt- og sogrisene forskelligt.
- Det er altid den mindste sogris, der står bagved fodertruget og bider i de andres haler. Det er lettere at undgå med kønssorteringen, forklarer han.
Lars Børgesen bruger mange timer i stalden i de første døgn efter modtagelse. Han bliver ved med at skrue op for varmen, til grisene ligger afslappede og fladt ned på siden. Her kigger han ikke på termometret, men på grisene.
Lars Børgesen går ikke på kompromis med foderkvaliteten. Og han vil vide, hvad han putter i sine grise. Derfor er han hjemmeblander. Han dyrker 75 procent af sit korn selv. Resten af kornet køber han i høst helst på rod.
Komponenterne i blandingsanlægget er hvede, byg, soja, grønmel, to mineralblandinger samt sojaolie.
Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug fredag 23. maj.