Rødt kød er måske ikke så farligt - alligevel

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Et internationalt forskerhold advarede sidste år mod indtag af for meget rødt kød. Nu kan oksekødsproducenter imidlertid vejre morgenluft, idet andre forskere påpeger, at advarslen ikke er holdbar.

I november 2007 var nogle af verdens førende kræftforskere ved skubbe oksekødsbranchen ud på usikker grund ved udtalelser om, at det er farligt at spise for meget rødt kød.

Maksimalt 300 gram rødt kød om ugen bør man nøjes med for at undgå kræft, hævdede forskere fra the World Cancer Research Fund International (WCRF) og The American Institute for Cancer Research, efter at have studeret en lang række undersøgelser om sammenhængen mellem kost og kræft.

Mennesker, der spiser meget rødt kød, har 20 procent større risiko for kræft i forhold til mennesker, der kun spiser lidt rødt kød. Desuden er der større risiko for kræft hos dem, der spiser rødt kød sammenlignet med dem, der spiser lyst kød som fisk og fjerkræ, skrev forskerne i en rapport, der blev udgivet i november sidste år.

Danskerne spiser i gennemsnit 900 gram rødt kød om ugen.

Nu er der imidlertid forskere, som sætter spørgsmålstegn ved udtalelserne, som, de mener, er baseret på et for usikkert grundlag. De henviser til materialet bag udtalelserne, der bestod af flere end hundrede undersøgelser af forskellig kvalitet fra mange forskellige lande, og som omfattede sammenhængen mellem kræft og mange forskellige typer kød.

Medlem af WCRF, professor Tim Byers fra universitetet i Colorado, der var med til at lave den omtalte rapport, siger blandt andet, at mange af de skadelige virkninger af rødt kød i tarmen formentlig skyldes nitrit og andre kemikalier, der ved tilberedning af kødpålæg og røgvarer.

Også det uafhængige analyseinstitut Exponent har gennemgået det materiale, der ligger til grund for WCRF’s rapport, og sår på baggrund tvivl om WCRF’s konklusion.

- I rapporten og i baggrundsmaterialet er der ikke brugt en entydig, videnskabelig definition af rødt kød og forarbejdet kød, udtaler Dr. Dominick Alexander fra Exponent.

Han påpeget blandt andet, at der ikke er skelnet mellem produkternes indhold af animalsk protein eller fedt, og han nævner eksempler på, hvilke forskellige definitioner af rødt kød, der er brugt i de forskellige undersøgelser, der ligger til grund for rapporten. To definitioner er eksempelvis:

Forskeren påpeger desuden, at rødt kød i nogle undersøgelser slet ikke er defineret.

I modsætning til WCRF har Exponent ikke kunnet finde nogen entydig sammenhæng mellem rødt kød og kræft ved at kikke på de samme data som WCRF.

Således påpeger Exponent at WCRF’s konklusioner er baseret på et alt for spinkelt grundlag, og at de er ikke tilstrækkeligt statistisk underbyggede.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug tirsdag 20. maj.

Læs også