Skatteminister Kristian Jensen (V) åbnede dette års skue med skulderklap til dansk landbrug og efterlyste et forbrugervalg ved køledisken, som støtter producenter af fødevarer med høj kvalitet.
Af Morten Muff Nedell
Årets store fest for landbruget – Landsskuet i Herning – er i gang. Torsdag den 5. juli begyndte tre dages fest på Landsskuepladsen i Herning, hvor 2500 af Danmarks bedste dyr er samlet og 300 udstillere af maskiner og produkter er til stede.
Alt sammen noget som op mod 40.000 gæster kommer for at opleve – hvis vejrguderne er i samme positive lune overfor arrangørerne som skatteminister Kristian Jensen (V) var overfor dansk landbrug, da han berørte debatten om dårlige fødevarer og sygdomsrisici i sin åbningstale.
På baggrund af en undersøgelse af dansk og importeret kød fra DTU og Statens Serum Institut, der falder positivt ud til det danske, sagde han:
- Undersøgelsen er et velfortjent skulderklap til dansk landbrugs store indsats for at komme smitsomme bakterier til livs og for at levere fødevarer med høj kvalitet. Jeg tør godt pege på, at problemerne med maden fra køledisken i højere grad skyldes forbrugerne mere end producenterne.
- Kvalitet og høj fødevaresikkerhed koster nemlig. Der skal kæles for detaljerne i produktionen, og der skal være høj sikkerhed for både dyr og foder. Det gør varerne dyrere, og dermed stilles forbrugerne i et valg: vil de have den høje fødevaresikkerhed og kvalitet, som de efterspørger i undersøgelser, eller vil de tage det billigste tilbud og dermed den lavere kvalitet.
Det valg kan ikke træffes af producenter, af landbruget som helhed eller for den sags skyld af politikere. Det valg træffer hundredtusindvis af forbrugere dagligt ved køledisken, fortsatte skatteministeren.
Et personligt ansvar
- Når vi ønsker høj kvalitet i vores fødevarer og når vi vil være fri for sygdomme i vores mad, så er det vores personlige ansvar som forbrugere at træffe det valg, som belønner producenter af fødevarer med høj kvalitet og dermed købe deres produkter, mente Kristian Jensen.
Han roste også dansk landbrug for at have skabt den mest imponerende effektivisering som nogen dansk erhvervsgren har gennemgået – velvidende det har været en svær omstillingsproces.
Den omstilling hænger sammen med dansk landbrugs evne til at omstille sig, gav Landsskuets konstituerede formand Peter V. Laustsen udtryk for i sin åbningstale:
-Vi har nemlig altid været verdensmestre i omstillingsparathed. Vi både lytter og handler, når forbrugerne efterspørger økologi. Derfor udvides antallet af økologiske bedrifter i år med over 100 gårde, sagde han og takkede i øvrigt værtsbyen Herning, som i år fejrer at det er 100 år siden byen for første gang var værtsby for ungskuet - forløberen for Landsskuet.
Et udstillingsvindue
Selvom meget har forandret sig siden dengang er en ting dog den samme, som Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke sagde i sin åbningstale:
- Formålet er stadig det samme. På landsskuet mødes landmænd og viser med faglig stolthed de smukkeste resultater af det daglige arbejde hjemme på gården.
De resultater kan opleves frem til og med lørdag den 7. juli.