Æbler på flaske

(LANDBRUG FYN) Innovation, udvikling og kvalitet er nøgleord for Flemming Jørgensen, der i sidste uge fik prisen som Årets Erhvervsfrugtavler.

Om ganske få uger kan lækkertørstige danskere for første gang læske ganen i koldpresset æblemost fra Flemming Jørgensens nye gårdmosteri i Boholt ved Hesselager.

Den fynske frugtavler, der i sidste uge fik prisen som Årets Erhvervsfrugtavler, venter faktisk kun på etiketterne, før de første flasker med gourmetmost finder vej til butikshylderne i Føtex og Bilka.

Her vil de indgå i serien af delikatesser og specialiteter, som sælges under varemærket Princip, og som ifølge Dansk Supermarked alle er fundet hos »leverandører med sans for håndværk, traditioner og smag – og som går hele vejen for at tilbyde det bedste«.

Ordene passer som fod i hose på Flemming Jørgensen, der på kort tid har opbygget en stor plantage med 50 hektar æbler og pærer. Her kunne han magelig gå rundt og hygge sig de næste 10 år med at høste frugten af sine store investeringer – men sådan er den 38-årige fynbo ikke skruet sammen.

- Der skal helst ske noget nyt. Ellers keder jeg mig, siger Flemming Jørgensen, der dog samtidig slår fast med syvtommersøm, at der også skal være tid til familien, som består af Randi, der studerer virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet, og børnene Josephine på 5 et halv år samt det sidste nye skud på stammen, Annelaura på 11 måneder.

Trods adskillige faderlige advarsler om, at der ikke er penge at tjene på frugtavl, gik Flemming Jørgensen i 1999 – efter nogle indledende eksperimenter med surkirsebær – i gang med at opbygge den produktion, som fremover skal sikre ham indkomsten. Og han lægger ikke skjul på, at æblerne har førsteprioritet.

- Det er æbleproduktionen, der er håndværk i, så det er det, der er sjovt at lave, siger den østfynske frugtavler, som lægger vægt på at lave noget, der kvalitetsmæssigt er i orden, og som til gengæld kan indhente en rimelig pris.

- Alle kan lave kvantitet, men hvis man skal tjene penge på det, så skal man kunne lave det ekstremt billigt, og det har de bedre forudsætninger for andre steder i verden. Vi er nødt til at lave noget, som andre ikke laver, siger han om baggrunden for etableringen af gårdmosteriet, som efter planen skal producere 150.000 flasker most, hvoraf Dansk Supermarked, der ejer Bilka og Føtex, aftager halvdelen i 2007.

- Det er meningen, at mosten fremover skal presses af friskplukkede æbler. Det er vigtigt for mig, at der er en sæson i det. Det skal ikke være noget, man kan købe året rundt, siger Flemming Jørgensen.

Da den initiativrige fynbo fik tildelt prisen som Årets Erhvervsfrugtavler, fulgte der 5000 kroner med oveni hatten samt en masse rosende ord fra den afgående formand for Brancheudvalget for Frugt og Grønt, Peter Petersen, Nordborg.

- Det er af stor betydning for vores erhverv, at der er nogen, der tør gå i spidsen og har visioner for fremtiden, fastslog formanden.

Peter Petersen glædede sig specielt over, at prisen gik til en avler fra en ny generation af dygtige og dynamiske frugtavlere og begrundede også prisen i, at Flemming Jørgensen har vist nye veje ved at etablere et gårdmosteri.

- Det er en ny mulighed for at profilere dansk frugtavl, styrke lønsomheden i virksomheden og inspirere andre frugtavlere, sagde Peter Petersen.

TEKST: EBBE MORTENSEN

Læs også