(EFFEKTIVT LANDBRUG) Far og søn glæder sig til at tage en ny stald i brug, hvor der er lagt vægt på et rart arbejdsmiljø og gode muligheder for kvalitetstjek af malkningen.
Det tager i øjeblikket fem timer at malke køer for Børge Svenning Jessen og sønnen Henrik Pihl Jessen. Pr. gang.
Far og søn er nemlig ved at lægge sidste hånd på et byggeri, der i første omgang skal give plads til 230 køer. Kobesætningen ER kørt op i antal, så den gamle malkestald, der er dimensioneret til 70 køer, har svært ved at følge med.
- Men om fem uger kan vi rykke køerne ind i den nye stald. Køerne går ude nu, så det bliver rart at få dem ind, og det bliver også dejligt kun at skulle malke fem kvarter pr. gang, siger Henrik Pihl Jessen, der sammen med sin far er økolog på Rishøjgård I/S ved Gjerndrup i Sydjylland.
Henrik Pihl Jessen er bygherre på projektet og ser derfor dagligt, hvordan byggeriet og malkestalden så småt tager form.
Sammen med sin far har Henrik Pihl Jessen valgt en 2 x 24 side-by-side malkestald, som er dimensioneret til at kunne klare malkningen af 500 køer, hvis det en dag skulle blive nødvendigt.
Stalden er fra firmaet SAC. Det er den første SAC-malkestald af typen »industrimodel« i Danmark. Det betyder, at inventaret er kraftigere end i SAC´s normale stalde. Samtidig er al teknik gemt af vejen bag store, vaskbare stål-plader og i teknikrummet under malkestalden, hvor blandt andet pulsatoren og mælkemåleren står.
- Det koster selvfølgelig noget ekstra med denne løsning, men vi har valgt at prioritere en malkestald, hvor teknikken ikke er så sårbar overfor vand og som er nem at holde ren. Og så skal vedligeholdelsen af stalden være minimal, fortæller Henrik Pihl Jessen.
Men det allervigtigste ved den ny stald er ifølge den 28-årige sydjyde arbejdsmiljøet.
- Vi har valgt at bruge en del penge på det, for det skal være rart at gå herude og malke. Blandt andet har vi et oliefyr i teknikrummet til at blæse varm luft op under gulvet om vinteren, så vi ikke fryser om fingrene. Det koster 40-50.000 kroner, men det er pengene værd, siger Henrik Pihl Jessen.
Et andet plus ved den nye stald er ifølge den sydjyske økolog, at han får folk omkring sig i det daglige. Det er planen, at far og søn skal have en elev ansat til at hjælpe med malkningen, foruden markmanden, der skal være afløser.
Henrik Pihl Jessen har arbejdet i mange forskellige stalde, og for tre-fire år siden syntes han, at en udvendig karrusel-stald var toppen. Men nu synes han bedst om en side-by-side stald.
- Der er større mulighed for at systematisere arbejdsprocesserne og tjekke, om malkningen er foregået korrekt i en side-by-side stald. Vi bliver to mand, der malker, og noget af det, vi skal være ekstra opmærksomme på, er falske kokopper, som vi har haft en del problemer med. Så hos os betyder det meget at få køerne ordentligt tjekket.
Desuden ser Henrik Pihl Jessen ikke det store vedligeholdelsesarbejde i en side-by-side stald, fordi der ikke er så mange bevægelige dele. Og endelig er det et plus for arbejdsmiljøet, at malkerne skifter side, så det ikke kun er den samme side af kroppen og skuldrene, der bliver belastet.
I øjeblikket står Henrik Pihl Jessen op klokken halv fire om morgenen for at malke. Når køerne rykker ind i den ny stald overvejer far og søn at øge antallet af daglige malkninger fra to til tre.
- Dermed vil jeg kunne få en lidt mere normal arbejdsdag, med morgenmalkning kl. seks, eftermiddagsmalkning kl. 14 og så kan en ansat elev eller lignende tage sig af aftenmalkningen, siger Henrik Pihl Jessen.
- Lige nu ser vi bare frem til en jul, hvor vi ikke skal malke så meget, siger han smilende.