Grønt lys for Måbjerg-projektet

(EFFEKTIVT LANDBRUG) ENDELIG: De sidste bump på vejen mod et biogasanlæg i Måbjerg er fjernet. Nu sættes der fuld fart på byggeriet. Direktøren er knaldhamrende glad.

- Hele dagen er jeg blevet kimet ned af leverandører, der vil være med i projektet, siger en glad og lettet direktør Alan Lunde om dag ét, efter det blev offentliggjort, at Maabjerg BioEnergy bliver til noget.

De sidste bump på vejen mod anlægget, der drejede sig om afgiftsfritagelse på afbrænding af fiberfraktionen fra gylle, har nu været igennem høring i folketinget, så nu sættes der fuld fart på projektet.

- De seneste tre uger er der virkeligt sket ting og sager, og sammenholdt med udtalelser fra ministre, der lover at sætte skub i projektet, vælger vi nu at køre, fortæller Alan Lunde.

Resultatet ventes klar i slutningen af 2008, når det 300 millioner kroner dyre biogasanlæg, Maabjerg BioEnergy, står klar til årligt at afgasse op til 500.000 tons gylle. Et projekt, der er arbejdet på i det vestjyske siden 2002 med investeringshjælp fra 200 landmænd og EU-støtte på 28 millioner kroner.

Men selvom bumpene er fjernet, og der nu anes en motorvej, er det stadigvæk op ad bakke.

- Vi har en voldsom opgave foran os, og utroligt mange ting skal falde på plads, konstaterer direktøren, og nævner blandt andet udbudsmateriale, finansiering og leverandører som emner, der nu skal tages fat om.

Men skjule at han er glad, det kan han ikke.

- Det er knaldhamrende godt, at de sidste barrierer nu er væk, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme ordentligt i gang med opgaven, siger Alan Lunde.

Ud over 200 landmænd deltager Vestforsyning, affaldsselskabet Nomi og energiselskabet Elsam i projektet, der også vil omfatte et internationalt udstillingscenter for vedvarende energi.

Læs også