- Jeg vil – måske – være landmand

(Landbrug SYD) POSITIV OPLEVELSE: Der var masser af sommerfugle i maven på vej til en uges ophold hos landmandsfamilie i Gesten, men 14-årige Lærke Høgsbro Dahl fra København blev godt modtaget og positivt overrasket over livet på landet – det kunne blive hendes fremtid.

- Jeg vil – måske – være landmand

POSITIVT OPLEVELSE: Der var masser af sommerfugle i maven på vej til en uges ophold hos landmandsfamilie i Gesten, men 14-årige Lærke Høgsbro Dahl fra København blev godt modtaget og positivt overrasket over livet på landet – det kunne blive hendes fremtid.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle sige, at jeg måske vil være landmand, men det kunne være en mulighed, at jeg en dag bliver landmand.

Sådan lyder det fra den 14-årige Lærke Høgsbro Dahl, der har sin dagligdag i København K og indtil for et par uger siden stort ikke havde kendskab til dansk landbrug. Den manglende viden om livet på landet blev imidlertid ændret til interesse for faget, da hun sammen med sine klassekammerater var i såkaldt »forståelsespraktik«.

Sammen med 16 klassekammerater fra sin 9. klasse på Øster Farimagsgades Skole i København var hun i praktik i det sydjyske, og hendes umiddelbare melding er ikke til at tage fejl af:

- Det har været enormt spændende.

Skræmmende køer

I et års tid vidste hun, at hun skulle til Jylland for at opleve landbruget på nærmeste hold – ganske enkelt bo ved en landmandsfamilie. Lærke Høgsbro Dahl var udpeget til at bo på Kærgaard hos gårdejer Jens Erik Jørgensen på Gesten Kærvej 5 i udkanten af Gesten, og om forventningerne lyder det:

- Jeg var meget skeptisk og urolig ved tanken om at skulle af sted, og sommerfuglene virkelig krible/krablede på vej herover, erkender Lærke Høgsbro Dahl, da Landbrug Syd sætter hende stævne i stalden ved Gesten.

Hun kendte – naturligvis – ikke sin værtsfamilie. Hvordan ville de være? Hvad skulle hun lave? Kunne hun overhovedet forstå, hvad de sagde - ovre i Jylland?

- Jeg har været meget velkommen – det er en rigtig sød familie, og jeg har ikke haft problemer med at forstå, hvad de siger, konstaterer Lærke Høgsbro Dahl, der nu er tilbage i København, hvor hjemmet er en lejlighed på 3. sal.

Inden opholdet på Kærgaard havde Lærke Høgsbro Dahl aldrig været helt tæt på køerne, så det var store dyr – og de virkede skræmmende på hende og ville sparke, når hun hjalp til med malkningen:

- Jeg er mest til kalvene, noterer Lærke Høgsbro Dahl.

Keder sig ikke

Hun var med til mange ting i løbet af ugen på gården – bl.a. med til at klippe hul i ørerne på kalvene til øremærkerne.

- Det var rigtig spændende.

Også malkningen prøvede hun, ligesom hun var ude at køre traktor, med til at strø hos dyrene, kørte 4-hjuls crosser og ude at smage på majsene, men det var for tidligt at få gang i høsten.

- Inden vi tog af sted, talte vi på skolen om landbruget på tværs af fagene, men det er svært at forholde sig til, inden man selv oplever det, konstaterer den 14-årige måske kommende landmand.

Hun udtrykker bl.a. undren over, at landmanden har så meget vidt forskelligt at lave – køer er meget andet end blot malkning:

- Der er mange forskellige opgaver, og det skal laves i en bestemt rækkefølge, men der er styr på tingene, og landmanden keder sig aldrig. Jeg synes heller ikke, at arbejdet er så anstrengende – det er noget, man sagtens kan overkomme, lyder det fra Lærke Høgsbro Dahl.

Hun giver klart udtryk for, at hun har hygget sig på landet og har været glad for at være hos familien.

- Det har været godt at prøve – på forhånd har man en masse fordomme om det. De er væk nu, påpeger Lærke Høgsbro Dahl, der ud over livet på gården også har været med til skydning, været på besøg på Skibelund Efterskole, hvor familiens ene søn går, og været på rundvisning i Billund Lufthavn.

TEKST: LEIF CHRISTENSEN

Vært for første gang

For Lærke Høgsbro Dahl var det en oplevelse at komme ud på landet og opleve dansk landbrug på nærmeste hold, men også for gårdejer Jens Erik Jørgensen var det en oplevelse at have besøg fra hovedstaden.

- Det har været en god oplevelse, siger Jens Erik Jørgensen.

Det var første gang, han sagde ja til en elev i »forståelsespraktik«, men han udtrykker ligesom Københavnerpigen glæde over bekendtskabet.

- Det er sjovt, når hun gider at være med i arbejdet, og jeg har ikke lagt fingre imellem. Hun har været med til det hele, fortæller Jens Erik Jørgensen, der har 78 køer i en bindestald.

lec

Læs også