Årets forårssåning er ikke helt normal for Ole Sørensen, Rødkærsbro ved Viborg. For første gang forsøger han sig nemlig med at så alle 65 hektar med majs på kamme.

Det er også første gang, at Rødkærsbro-landmanden sår det hele i én arbejdsgang. Ole Sørensen har nemlig bygget sin Kleine Maxi Corn-såmaskine fast på en kamformer, der igen kører efter en kombi-plov af typen Agrisem 38. Hastigheden på det tre meter brede maskinsæt er på 6-7 kilometer i timen, så kapaciteten er ganske god.

Ole Sørensen er glad for at være fri for at forårspløje i sin JB 2-4 jord, og det er da også rart, hvis det kan spare en 500-kroneseddel pr. hektar.

- Men det mest spændende er ikke, hvor meget jeg kan spare. Det interessante er, hvor meget højere udbyttet bliver, når majsen er sået på kamme. For hvis majsen kan give op til 50 procent i merudbytte, så betyder det 5.000 kroner ekstra pr. hektar, vurderer Ole Sørensen.

Med den ny dyrkningsmetode kommer hans majsfrø til at ligge i et højbed bestående af 0,5 meters løs jord – noget som majs elsker. Samtidig skulle majsfrøene også komme til at ligge i mere tørt og varmt jord end normalt.

- Typisk går majsen i stå, hvis den får tre uger med koldt, fugtigt vejr i maj. Men nu skulle den gerne kunne holde dampen oppe, forventer Ole Sørensen.

I foråret 2004 gjorde han sig sine første spæde erfaringer med majs på kamme. Han satte en kam med en kamformer og ville dernæst så majsen oven på kammen, men kunne ikke styre såmaskinen. I stedet formede han 18 centimeter høje kamme oven på traditionelt såede majs. Bare for at prøve.

- Det var så meningen, at jeg ville have jævnet kammene, men det nåede jeg ikke. Da jeg så kiggede på majsen fem dage efter, var den spiret op igennem det 18 centimeter tykke jordlag, siger Ole Sørensen, der ikke kunne lade være med at være lidt imponeret af det. Godt nok var det fint vejr i de fem dage, men at der kom så meget gang i majsen, det kom alligevel bag på ham.

Så nu står den altså på majs på kamme hos Rødkærsbro-landmanden, der driver 150 hektar jord og hjemme på »Højvang« har 100 RDM-køer.

Selv om såbedstilberedningen og såningen af majsen foregår på én gang, ser det enkelt ud. Maskinsættet ser ud til at være fire-fem meter langt, men det skrider ikke, blandt andet fordi hvert såelement på såmaskinen er bygget fast på kamformeren.

Forrest i maskinsættet kører kombi-ploven, der arbejder i 40 centimeters dybde. Den løfter jorden fem centimeter op og lader den derefter falde ned igen. Man kan derfor næsten ikke se på jordoverfladen, at kombi-ploven har været der, men nede under overfladen har den ifølge Ole Sørensen løsnet og brækket jorden helt op.

- Det betyder, at jorden bliver anderledes at køre på - nærmest som en pude, konstaterer Ole Sørensen, der tilføjer, at han kun har haft kombi-ploven i tre uger, så han har ikke de store erfaringer.

- Men i foråret har vi klaret såbedstilberedningen af majsstubmarken med kombi-ploven efterpændt en tung tallerkenharve. Kapacitetsmæssigt svarer det til at køre med 10-12 furer på ploven, vurderer Rødkærsbro-landmanden,

- Det virker som om jordstrukturen er forandret, når jeg har været over marken med kombi-plov og tallerkenharve koblet sammen. Det vand, der stod i lavningerne og i sporene efter en meget våd majshøst, er helt væk, og såbedet er klar dagen efter overkørslen.

Men tilbage til majsen. Den bliver nemlig sået i kun to centimeters dybde. Årsagen er, at Ole Sørensen er økolog, og så må han finde på andre løsninger end de almindelige, for at få skabt de rette vækstbetingelser for majsen.

Lige før majsplanterne spirer frem, dækker Ole Sørensen dem derfor til med fem centimeter jord med kamformeren. Derefter skal majsen formentlig have et par gange med kartoffelhypperen i løbet af sæsonen.

Og udbyttet?

- Det er spændende, jeg kan næsten ikke vente, siger Ole Sørensen med et smil, inden han sætter sig ind i sin Valtra T140 for at så videre.