Danskerne har uofficiel verdensrekord i at drikke økologisk mælk. Hver fjerde solgte liter mælk i Danmark er økologisk mod f.eks. kun hver 16. i Sverige, hver 26. i Tyskland og hver 50. i England. Den samlede danske produktion af økologisk mælk er elleve-doblet på 10 år, viser en opgørelse fra Mejeriforeningen, der står bag den aktuelle TV-kampagne om økologiske mejeriprodukter.
Konsulent Birgitte Eriksen fra Mejeriforeningen roser den danske detailhandel for at sætte økologiske alternativer på hylderne til forbrugerne. Hun siger:
”Salget er meget afhængigt af den enkelte butiks politik. Dagligvarebutikkerne har båret økologien bredt frem i modsætning til andre europæiske lande, hvor eksempelvis helsekost- og specialbutikker står for en stor del af salget. Erfaringerne fra Danmark viser, at de butikker og kæder, der prioriterer økologiske varer, sælger mere og mere af dem.”
Også i landområder, hvor forbrugerne traditionelt har været længere om at tage økologien til sig, er et skifte på vej. F.eks. er Thise Mejeri for nyligt begyndt at kunne afsætte sine varer i Himmerland. Før måtte mejeriet sende sine produkter til større byer - hvor de i øvrigt blev revet væk.
”Det er positivt, at forbrugerne belønner den ekstra indsats, som økologi kræver. Så er det ikke kun miljøet, dyrene og landmanden, der har glæde af økologien,” siger konsulent Birgitte Eriksen fra Mejeriforeningen. Hun fortsætter:
”På det økologiske område har landmændene sat dagsordenen. De økologiske malkekvægsbedrifter er i dag også store gårde, der viser, at man både kan drive professionelt landbrug og samtidig behandle dyrene efter de økologiske regler med fokus på dyrevelfærd og miljøhensyn. Eksempelvis skal en økologisk ko have mindst seks kvadratmeter at røre sig på indendørs, når den ikke er ude 150 dage om året.”
I dag kan samtlige mejeriprodukter fås i en økologisk udgave, selv hvidløgssmør. (Udvalget kan dog være begrænset uden for de store byer, hvor opgangen i salget først og fremmest ses på mælk.) Der findes desuden en række mejeriprodukter, udelukkende som økologisk, f.eks. Smoothies og den nye sødmælk, som behandles så lidt som muligt, og hvis fedtindhold derfor varierer med årstiderne.
Langt størstedelen af den økologiske mælk produceres i Jylland. Sønderjyllands Amt fører på landsplan med 134 økologiske malkekvægsbedrifter.