Tør høst kan stadig nås

(Effektivt Landbrug) Hveden kan stadig nå at komme ned på omkring 16 procent vand, og vårbyggen kan høstes tør, siger planteavlskonsulent, der dog råder til høst mellem bygerne, hvis det ustadige vejr fortsætter.

- Vi skriver stadig kun den 19. august, så landmændene kan sagtens nå at få en god og forholdsvis tør høst af de resterende afgrøder.

Dét vurderede planteavlskonsulent i Aalborg Amts Landboforening, Steen Bo Jakobsen torsdag i sidste uge. Det er især de to store afgrøder, hvede og vårbyg, der har landmændenes interesse i øjeblikket, fordi en hel del af det stadig står på markerne.

Alligevel kan landmændene efter Steen Bo Jakobsens vurdering stadig nå at høste hvede med omkring 16 procent vand. Vårbyggen kan også sagtens nå at komme ned på 14 procent vand, så tørring kan undgås.

- Halvanden dag med blæst og tørvejr, og så er vårbyggen klar igen. Og der står stadig meget rundt omkring, for rigtig mange landmænd har sprøjtet vårbyggen ned i år, fordi der var grønskud i. Og så nåede de ikke at få den høstet inden sprøjtefristen på 10 dage på grund af regnvejret. Det plejer ellers at være vårbyggen, der bliver høstet før hveden her i området, men det ser det altså ikke ud til i år, siger Steen Bo Jakobsen.

- Hveden derimod kommer nok ikke ned under 15 procent med den vejrudsigt og al det vand, vi har fået. Havde årets høst nu været nogle små, indskrumpne kerner, kunne det godt have været, men høsten i år er jo af en god kvalitet, med nogle pæne, store kerner, der er længere tid om at tørre, siger Steen Bo Jakobsen.

Hvis det ustadige vejr fortsætter til hen ad sidst på ugen, råder den nordjyske konsulent landmændene til at køre ud i hvede med en vandprocent op til 20.

- Indtil videre er der dog ingen, der brokker sig over vejret. Det er lige tidligt nok endnu, siger Steen Bo Jakobsen.

Læs også