Danish Crown er indirekte blevet svineproducent
(Effektivt Landbrug) Med købet af det britiske slagteri- og forædlingsselskab Flagship Foods er Danish Crown nu dybt involveret i en 25.000 søer stor primærproduktion i Storbritannien.
Måske bliver det autoriserede danske andelssind testet endnu en gang, når Danish Crown-andelshaverne nærlæser den seneste ugeinformation fra slagterigiganten.
Slagteriet er nemlig blevet endnu mere gigantisk, og andelshaverne kan nu se frem til, at yderligere 1,6 millioner svin skal slagtes og forarbejdes i Danish Crown regi. Det sker, når og hvis konkurrencemyndighederne godkender selskabets opkøb af det britiske Flagship Foods. Et selskab, man hos Danish Crown i forvejen har leveret råvarer til.
Mere end en tredjedel af de slagtninger Flagship Foods selv står for på sine tre slagterier, skyldes produktionen fra de 27.000 søer, selskabet – og nu altså Danish Crown – kontrollerer i datterselskabet BQP (British Quality Pigs), som er Storbritanniens største svineproduktionsselskab med aktiviteter på 250 farme, hovedsagelig i East Anglia.
Bliver det en ny fordømmelse i lighed med dengang, Danske Andelsselskaber rasede over KFK’s køb af DLP (Dansk Primær Produktion) og dermed involverede sig i primærproduktion, spørger Effektivt Landbrug den danske andelsbevægelses førstemand, Bent Juul Sørensen?
- Ud fra den orientering, jeg har fået, betragter jeg det i grunden som en regulær kontraktproduktion i forbindelse med en mærkevareproduktion. Og kontraktproduktion kender vi jo også herhjemmefra, siger Bent Juul Sørensen.
- Jeg har ikke indtryk af, at selskabet ejer gårdene, og det er det afgørende for mig.
- Lad os nu lige se, hvad det handler om. På samme måde som med DPL skal man jo ikke kaste perler for svin. Hvis der er tale om en god forretning, skal man jo ikke skaffe sig af med noget uden at få mest muligt ud af det, erklærer Bent Juul Sørensen.
- Som jeg har forstået det, har Danish Crown også hidtil forsynet Flagship Foods med danske råvarer, og hvis man nu mener, man kan få mere ud af det ved at købe selskabet, kan det ikke ophidse mig. Faktisk vil jeg gerne benytte lejligheden til at ønske Danish Crown tillykke med et stærkt køb.
Helt så enkelt ser organisationen Danske Svineproducenter ikke situationen.
- Som danske svineproducenter ser vi naturligvis med en vis skepsis på, at slagteriet nu også kommer til at eje svineproduktion på i omegnen af 25.000 søer plus slagtesvin. Det er et brud på de hidtidige principper om, at slagteriet ikke skal involvere sig i primærproduktionen, hedder det i en kommentar fra Danske Svineproducenter.
- Det er klart, at man har købt primærproduktionen som en del af en samlet pakke, men vi mener, at det kan blive problematisk at beholde den specielt i en lavkonjunktur, da vi så kan være med til at holde liv i vore egne konkurrenter. Hvem skal lukke? Vores fælles 25.000 søer i England eller 100 gennemsnitsbesætninger i Danmark? - Købet er imidlertid en realitet, og direktion og bestyrelse skal nu have arbejdsro for at få det til at blive en succes. Branchen skal derfor ikke spilde tid på at diskutere, om det nu var klogt. Vi ønsker dem held og lykke med arbejdet og håber, at vi nu skal til at profitere af alle de mange lærepenge, som danske andelsvirksomheder har betalt i udlandet, hedder det videre fra Danske Svineproducenter.
Svineproduktionen i det nu Danish Crown-kontrollerede BQP-koncept opfylder en række betingelser under det, man i Storbritannien markedsfører som et »integrated farming system«.
Der er tale om frilandsgrise med rigelige mængder af strøelse til rådighed. Ligeledes er der gennem den totale integration sikret fuld sporbarhed fra farm til tallerken, som det udtrykkes på selskabets hjemmeside.