Trailersprøjter på fritidsjob
(Effektivt Landbrug) Inden dagens staldtjans eller når arbejdet i svinestalden er overstået, er det vigtigt, at pløkken hurtigt kan sættes i trailersprøjten til opgaverne i marken.
- For mange svinebrugere er sprøjtearbejdet i marken nærmest et fritidsjob - før og efter dagens dont i stalden. Derfor skal det være nemt at rykke ud med sprøjten. Enten er en liftsprøjte besværlig at påmontere eller også kræver den en traktor specielt stående klar med sprøjten. Derfor vælger flere og flere landmænd trailerløsningen, hvor pløkken blot skal sættes i.
Salget af trailersprøjter er oppe omkring 80 procent af totalmarkedet for marksprøjter vurderede maskinkonsulent Hans Tholstrup, da han på AgriMark 2004 præsenterede i alt tolv forskellige sprøjtemodeller overfor publikum ved den særlige forhindringsbane, der to gange hver dag under den landsdækkende maskindemonstration udsatte sprøjterne for ekstraordinær belastning for at vise ikke mindst affjedringen og bommens reaktioner under ekstreme forhold.
Og i sagens natur var trailersprøjterne ved showet i klart flertal overfor de kun to medvirkende liftsprøjter og tre kæmpemæssige selvkørende sprøjter, som dog endnu ikke har vundet indpas i de danske markarealer.
- Med til trailersprøjternes succes tæller nok også »naboeffekten« og danske landmænds store fiksering på kapacitet, lød det ved den vestjyske maskinkonsulents langt fra kedelige gennemgang for det talstærke publikum langs prøvebanen.
- Retfærdigvis skal det også med, at generelt er bomreaktionerne roligere på trailersprøjter end liftsprøjter, hvilket påvirker sprøjtearbejdet positivt. Og prismæssigt er der ikke den store forskel fra de avancerede liftsprøjter til omkring 130-140.000 kroner op til de billigste og ganske udmærkede trailersprøjter, som i standardudgaverne fås fra godt 150.000 kroner.
I det hele taget havde Hans Tholstrup ros til overs for sprøjternes gennemførelse af den vanskelige forhindringsbane.
- Men desværre savner vi et par fabrikater, der i forhold til sidste AgriMark havde valgt ikke at vise deres sprøjter frem og dermed give publikum mulighed for sammenligning.
På spørgsmålet om, at trenden vil fortsætte mod de endnu større selvkørende sprøjter, er maskinkonsulenten dog tvivlende.
- Der er vistnok kun solgt en enkelt herhjemme, hvor det går anderledes for sig i store korndyrkende lande som Australien og USA. I Frankrig er der også solgt en del, lød det fra Hans Tholstrup, da en Ag-Chem Rogator 225 hk selvkørende sprøjte med 27 meter bred bom, en Danmann med en 4.500 liter tank og kræfter nok til med 50 km i timen at trække en efterfølgende 15.000 liter vandvogn, samt en Hardi Alpha fra koncernens franske fabrik indtog scenen på Aldumgård. Hver repræsenterende en værdi til langt over millionen.
Og ikke nok med det. Damann-importøren, fynske Flarup Maskiner, kunne oplyse, at der fra fabrikken ved Hamburg er en treakslet selvkørende sprøjte til 2,3 millioner kroner undervejs.