Danish Crown og ISS svarer igen

(LANDBRUG FYN) Efter en uge i mediernes gabestok gik Danish Crown og ISS i fredags til modangreb mod de alvorlige beskyldninger om dårlig rengøring på slagterierne.

Danish Crown og rengøringsselskabet ISS tog i fredags til genmæle mod TV 2 og Ekstra Bladets alvorlige beskyldninger om sjusket og »svinsk« rengøring på Danish Crown slagteriet i Odense. Det skete på et pressemøde på ISS’ hovedkontor i København.

Forud for mødet havde ISS via sin advokat krævet udlevering af den amatørvideo, som de to medier har baseret deres anklager på, men som ifølge Danish Crown og ISS er et falsum. Tilbagemeldingen fra TV 2 og Ekstra Bladet var ikke kommet, da Landbrug Fyn afsluttede redaktionen, men ISS’ kommunikationsdirektør, Jesper Møller, oplyste forud for mødet, at selskabet var klar til at tage yderligere skridt, hvis videobåndet ikke blev udleveret.

- Hvis vi ikke får båndet udleveret, vil vi tage skridt til at anlægge en injuriesag, oplyste Jesper Møller fredag formiddag til Landbrug Fyn. Han gjorde det samtidig klart, at ISS tog TV 2 og Ekstra Bladets manglende vilje til at udlevere videoen som et udtryk for, at det ikke tåler et kritisk eftersyn:

- Når to af Danmarks største virksomheder bliver anklaget så groft og i den grad bliver generet på deres image, så kan vi ikke forstå, at det grundlæggende bevis skal hemmeligholdes.

For Danish Crown handler det først og fremmest om at genoprette forbrugernes tillid til virksomheden.

- Når man viser sådan nogle billeder, påvirker det naturligvis forbrugerne, selv om vi lever op til det, vi skal med hensyn til rengøringen, lød det fra slagteriselskabets informationschef, Gudrun Andreasen, forud for pressemødet, hvor Danish Crown fremlagde dokumentation for rengøringen på selskabets virksomheder.

Tallene viser, at der ud af cirka 8.000 rengøringer på i alt 32 fabrikker er givet seks veterinære anmærkninger i kategori 3 og 4, hvilket vil sige påbud, forbud, bødeforlæg, politianmeldelse eller inddragelse af godkendelsen. De seks bemærkninger indikerer ikke et generelt rengøringsproblem, mener Gudrun Andreasen:

- Når man gør rent i så store lokaler, som det drejer sig om, vil der hver eneste dag være ting at påpege. Og det sker også. Men der er på intet tidspunkt noget, der udgør en trussel mod fødevaresikkerheden. Det har vi forsøgt at fremføre, men TV 2 og Ekstra Bladet er ikke interesserede i den del af historien.

Trods den hårde mediestorm har svineproducent og andelshaver Jørn Iglemose Larsen, Gislev, ikke mistet tilliden til sit slagteriselskab. Han betragter grundlæggende sagen som et mediestunt.

- Ekstra Bladet har jeg ingen tiltro til. De går kun efter sensationer. Men selvfølgelig skal rengøringen være i orden. Det er vi slet ikke uenige om. Hvis ISS har lavet fejl, må de påtage sig skylden og gøre det bedre i fremtiden. Hvis det er vores kontrollanter, der har fejlet, må vi have fat i dem, siger den fynske svineproducent.

Det er Danish Crowns informationschef enig i.

- Man må ikke tro, at vi ikke ønsker en kritisk presse. Det gør vi. Det er udmærket, at pressen tager spørgsmålet om rengøringen på vores virksomheder op. Men i dette tilfælde har TV 2 og Ekstra Bladet tilsidesat objektiviteten og en afbalanceret beskrivelse af, hvad der foregår, siger Gudrun Andreassen.

Læs også