Årsregnskabet fra Danish Crown får pæne ord med på vejen fra formanden for Svinebrugsudvalget i LandboFyn, Troels Clausen, Søndersø.

Samlet udloddes en restbetaling på 1,15 milliarder kroner til andelshaverne.

- Det er et dejligt resultat, som aftvinger respekt om ledelsen i Danish Crown. Det er rart med efterbetalingen på 70 øre, selvom vi gerne havde set nogle af pengene udbetalt hen over året. Vi mangler næsten alle likviditet, konstaterer Troels Clausen.

Den stærke danske krone har ifølge regnskabsmeddelelsen betydet en svækkelse af den danske konkurrenceevne, idet store dele af Danish Crowns afsætning finder sted i pund, dollar og yen.

- Vi må tro på, at det er den svigtende valutaindtjening, der er forklaringen på den generelt lave notering, siger udvalgsformanden.

Den fynske svineproducent har dog også advarende ord til hovedkvarteret i det kronjyske.

- Det vakte min store forundring, da Danish Crown i sommer hævede noteringen med 50 øre i samme uge, som Danske Svineproducenter sendte et protestbrev. På Danish Crowns vegne kan jeg godt frygte, at baglandet endelig vågner op, hvis situationen gentager sig. Jeg håber ikke, det sker igen, for så vil nogle af medlemmerne flygte. Det kommer til at ramme slagteriet som en boomerang. Danish Crown skal huske på, at det trods alt er os, som er ejerne, siger Troels Clausen.

Han øjner dog et lille håb om at den udenlandske produktion inden længe vil give efter for de høje korn- og sojaskråpriser.

- Alle har handlet til de gamle priser og det er mit indtryk, at over halvdelen af de danske producenter har sikret sig et helt år frem. Det er ingen spøg at købe til dagspriser nu, og mon ikke noget af produktionen falder væk hos vore konkurrenter i udlandet, så der bliver plads til højere svinekødspriser, håber udvalgsformanden.

- Omvendt, hvis ikke vi ser noteringen stige herhjemme hele det næste år, så vil vi også få en opbremsning i produktionen herhjemme, og det vil blandt andre inventarfirmaerne komme til at føle, siger Troels Clausen.

Danish Crown havde i regnskabsåret 2003/03 en omsætning på 40.368 millioner kroner imod 42.867 millioner kroner året før, hvilket er et fald på 5,8 procent. Andelshaverne leverede 1.667 millioner kg, hvilket er en halv procent mere end de 1.659 millioner kg i 2001/02. Egenkapitalen er nu på 2.443 millioner kroner mod sidste års 2.383 millioner kroner - en stigning på 2,5 procent.