Jordbærsæsonen er over os. De første fynske jordbæravlere begyndte for alvor at plukke omkring Grundlovsdag. Hvis vejret arter sig, vil sæsonen formentlig strække sig til hen imod august, og der vil til den tid hos danske jordbæravlere være plukket op mod 4.000 tons søde, røde, friske og lækre jordbær til konsum.

Frugt- og bæravler Svend Jensen, Landmålergården i Skårup ved Svendborg, har fem hektar med jordbær, primært af sorterne Honeoye og Elsanta. Svend Jensen satser på at avle 75-100 tons konsumjordbær i år, og de første 25 tons blev nået allerede på 10 dage.

Sidste mandag var Landmålergården i Skårup rammen om en speciel højtidelighed, idet Svend Jensen som formand for De Danske Jordbæravlere overrakte »Årets Jordbærgave« til den populære »vejrmand«, studievært Peter Tanev fra TV2/Vejret.

- Vejret betyder alt for os jordbæravlere, fortsatte Svend Jensen. Sol og varme giver jordbærappetit - og flere og bedre jordbær. Peter Tanev, du er frisk og direkte, når du præsenterer vejret, og vi sætter meget pris på dine vejrudsigter. Vi prøver altid at forudse, hvordan vejret bliver næste dag, og udover radio og fjernsyn kan vi også gå på nettet og se en lokal, nøjagtig vejrudsigt. Det er meget værdifuldt.

- Vi er meget afhængige af vejret, understregede Svend Jensen. Tidligere kunne vi plukke én sort i tre uger. I dag plukker vi syv-otte uger. Sidste år var juni god. Men de første 10 dage af juli regnede det hver dag, og det kunne jordbærrene ikke holde til.

- Jordbær er noget af det mest danske, der findes - lige så dansk som vejret. Man kan næsten smage dagens vejr, når man spiser et jordbær, fastslog Peer Tanev, der er bachelor i klimatologi og har været ansat som studievært på TV2/Vejret siden 1996.

- Prisen dannes i løbet af dagen, fortæller Laurits Balle, der er direktør for Dansk Kernefrugt og formand for »Seks om dagen«. Vi omsætter udelukkende frugt og bær. Blandt andet ca. 600 tons jordbær fra danske landbrug og ni millioner kg æbler - omkring halvdelen af den samlede danske æbleproduktion.

- Samtidig med, at vi gør en mængde tiltag - som for eksempel »Seks om dagen« - for at øge afsætningen af frugt og bær, gør vi også en indsats for at højne kvaliteten mest muligt, ligesom vi også slår nogle slag for hindbær og andet, hvor markedet i perioder har været vigende.