Jagtkort uden gevær
(LANDBRUG SYD) - Folk vil værdsætte landbrugets indsats for naturen mere, hvis de lærer noget om Danmarks dyr og fugle, siger formand Peter Petersen fra Dansk Familiebrug i Sønderjylland.
Flere og flere får øjnene op for naturen. Det seneste eksempel er Stære-Ekspressen, hvor flere hundrede københavnere valfartede til Tønder-marsken for at se fænomenet Sort Sol, når hundredtusinder af stære opfører en utrolig, vægtløs ballet over Vadehavets kyst, inden de slår ned i sivene for natten.
- Men de fleste ved kun lidt om Danmarks dyre- og fugleliv, så de får ikke så meget ud af at gå ud i naturen, som de kunne. Især kan de ikke kende fuglene fra hinanden, siger formanden for Dansk Familiebrug i Sønderjylland, Peter Petersen, Løgumkloster.
Han er selv ivrig jæger og naturelsker, og det er derved, han er blevet opmærksom på, at titusinder af danskere, som ikke går på jagt, også bruger naturen og gerne vil vide mere om den.
Peter Petersen har et kort og klart forslag: - Lav et jagtkursus uden gevær. Men med mere biologi, end der kræves for at få jagttegn.
- Selvfølgelig har jeg lumske bagtanker, for hvis ideen virkelig bliver taget op, får den virkninger ud over at gøre en masse mennesker endnu mere glade for vores kønne land, fortsætter Peter Petersen. Der er også miljø i det her: - Folk respekterer ikke det, de ikke forstår. Hvis alle de, der bruger den danske natur, vidste mere om dyrene og fuglene og om sammenhængene i naturen, ville de også respektere den højere – og passe bedre på den. Det må lige være vand på miljøministerens mølle.
- Der er også en landbrugsfaglig vinkel: Hvis folk gennemgår sådan et tiafteners kursus, vil de få mere respekt for landbrugets indsats for naturen. Det er jo ikke bare gas, når Peter Gemælke kalder dansk landbrug for den største grønne organisation i landet. Så sådan et naturkursus kan også være med til at give os det bedre image, vi gerne vil have.
- Jeg har foreløbig skrevet til Danmarks Naturfredningsforening. Det ville være en opgave for den, for jeg er sikker på, at hvis alle, der går eller løber - eller kører - rundt i den danske natur, vidste mere om naturen, ville de også få større forståelse for at bevare den.
- Jeg har endnu ikke fået en reaktion fra Naturfredningsforeningen, men netop dén må have mulighed for at drage Undervisningsministeriet og Miljøministeriet ind i projektet, slutter Peter Petersen.
- Er det virkelig nødvendigt at komme på så højt plan?
- Ja, det tror jeg, for det skal være et godt og spillevende kursusforløb, der kan fange deltagerne, så de kommer til alle ti aftener. Til gengæld er der et stort muligt publikum - alle voksne danskere og for øvrigt også de store børn, slutter Peter Petersen.