Vildsvine-hasard med Danmarks økonomi
Vildforvaltningsrådet anbefaler, at tyske vildsvin skal have lov at brede sig over over landegrænsen. - Rystende mangel på ansvarlighed, siger svineproducent Henrik Refslund Hansen, Skast, i Sønderjylland. Det vil være en bombe under dansk svineproduktion – og mod skatteyderne.
- Jeg forstår ganske enkelt ikke, at de kan gøre det. Det er utroligt ansvarsløst.
Gårdejer og svineproducent Henrik Refslund Hansen, Skast, blev rystet, da Landbrug Syd fortalte ham, at Vildtforvaltningsrådet netop havde besluttet at indstille til miljøministeren, at vildsvin fra Tyskland skal have lov at brede sig ind i Danmark.
- Det er mere uansvarligt end at slippe bisamrotter ud på digerne hernede i marsken, siger Henrik Refslund Hansen.
De tyske myndigheder anslår, at der er 30-40 fritlevende vildsvin, som er svømmet over Kielerkanalen. En orne blev skudt i Klattrup syd for Aabenraa for tre måneder siden, og for en måned siden blev en bil totalskadet, da den ramte en anden vildorne på cirka 130 kg. Der er altså konkrete beviser for, at de breder sig nordpå.
– De udgør en smittefare, selv om Vildtforvaltningsrådet bagatelliserer det. I Tyskland er der påvist direkte eller indirekte sammenhæng mellem vildsvin og 57 procent af tilfældene af svinepest i årene 1993-99.
- Dermed er det ikke bare nogle bønders privatøkonomi, vi taler om, men dansk nationaløkonomi. Landbruget eksporterer svinekød for 28,5 milliarder kroner årligt. Der skal ikke tabes mange procent, før det giver chokbølger i andre erhverv – og i skatteministeriet. Det vil gå ud over mange andre end landmændene. Den almindelige skatteyder vil også komme til at betale.
- Selvfølgelig synes jeg, prisen for at få vilde vildsvin i Danmark, er for høj, målt i penge, fordi det vil være en bombe under hele branchen, men der er noget, der er meget værre. Det sidder stadig dybt inde i mig, hvordan jeg følte det dengang for 12 år siden, da jeg måtte være med til at slå min fars og farfars besætninger ned, fordi de var smittet med Aujeszkis Syge. Selv smågrise skulle dræbes.
- Ok, jeg lever selv af at levere dyr til slagtning. Men der er altså en verden til forskel mellem at slagte dyr, som har haft et ordentlig liv og så at skulle slå en hel besætning ned, selv de nyfødte. Det er så meningsløst, at man kan nok ikke kan forstå, hvor ondt det gør, hvis man ikke selv har været igennem det. Derfor kan jeg blive harm over, at nogen overhovedet kan overveje at indføre vildsvin i Danmark. Det er fine jagtobjekter, men tænker de ikke et øjeblik på, at det vil udsætte titusinder af tamsvin for unødvendige lidelse og død?
- Selvfølgelig kan man blæse på hensynet til dyrene. Jeg ved godt, at det gerne er økonomiske argumenter, der vejer tungest. Godt, så hør her: Ifølge Landbrugsraadet vil blot ét tilfælde af svinepest koste Danmark mere end en milliard kroner. Derfor skal man ikke tro, at det kun bliver landmænd, der skal må punge ud, hvis smittebomben fra vildsvinene eksploderer i svinepest. Hele samfundet får det at mærke.
- Det er selvfølgelig at male fanden på væggen, men det er en reel risiko. Og selv hvis vi undgår den slags tragedier, kan vildsvinene hurtigt skifte rolle fra spændende vilddyr til lede skadedyr, hvis de som i Tyskland begynder at gå ind i byerne, rode haver op, vælte affaldsspande og sprede det hele for at finde noget at æde, slutter Henrik Refslund Hansen, der undrer sig over, at Vildtforvaltningsrådet ikke kan se konsekvenserne af sin anbefaling til miljøministeren.
- Der er for meget romantik i det her. Naturen skal have lov at udvikle sig. Men den danske natur er menneskeskabt i over 2000 år, måske snarere 6000, og det skal man gøre sig klart, før man vader blindt ind i noget, man ikke kan overskue, slutter han.