Bonnesen: Mere gødning i 2016

Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen mener aftalen om landbrugspakken, vil skabe nyt håb og tro på fremtiden

Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen siger i en kommentar, at han er meget glad tilfreds med, at man i Folketinget kan få gennemført bedre vilkår for landbruget – uden at det skader miljøet – samtidig med, at man også tager hensyn til lystfiskerne.

- Denne aftale skal medvirke til at skabe nyt håb og tro på fremtiden.

- Denne aftale giver en hjælpende hånd til at landbruget kan overleve, videreudvikle sig og fortsat være blandt verdens bedste landmænd, der sammen med fødevarevirksomhederne er blandt verdens bedste til at producere og forædle fødevarer af høj kvalitet, der kan sælges mange steder i verden.

- Aftalen vil være med til at sikre og skabe mange arbejdspladser ikke alene i landbruget og fødevaresektoren, men også i alle de mange små og mellemstore virksomheder, der servicerer landmændene, f.eks. servicesektoren, håndværkere, transportsektoren, maskinbranchen, IT, forædling, slagterier, mejerier, eksport og meget mere. I høj grad også en aftale der har stor betydning for aktiviteterne i landdistrikterne.

Af aftalepunkterne fremhæver Erling Bonnesen, at landmænd fra 2016 får mulighed for at bruge mere gødning.

- Den tvungne undergødskning og dermed udsultning af afgrøderne bliver nu fjernet. 2/3 af undergødskningen fjernes i starten af 2016 og den sidste 1/3 af undergødskningen fjernes til dyrkningssæsonen 2017.

- Landmanden skal igen kunne give afgrøderne på markerne den gødning afgrøderne har behov for, uden beskæring af gødningsnormerne. Det vil give flere og bedre afgrøder på markerne, for eksempel mere protein i kornet, så der ikke skal importeres så meget soya fra Sydamerika, lyder det fra Erling Bonnesen.

Desuden fremhæver, at der med aftalen nu gås fra en generel regulering til en målrettet miljøregulering

 - Den målrettede regulering går i al korthed ud på at finde de områder/arealer, hvor der er sårbar jord og så sætte ind med en ekstra indsats på de steder, for eksempel med etablering af minivådområder med mere, således at landbrugspakken, inklusiv mere gødning kan gennemføres uden, at det går ud over miljøet, og samtidig tages der også et hensyn til lystfiskerne.

 - De egne i landet hvor det er nødvendig med ekstra indsatser/restriktioner, der får man mulighed for lokal indflydelse i vandoplandene (Danmark opdelt i 90 vandoplandsområder), således at man kan sikre at det er de bedste løsninger der vælges, for eksempel minivådområder, stenrev eller andet der kan etableres, til sikring af miljø, natur og vandmiljø, lyder det fra Erling Bonnesen i en skriftlig kommentar.

Han fremhæver også, at der skal laves flere nabolandetjek.

- Der skal gøres en indsats mod uhensigtsmæssig overimplementering af EU-regler. Det kan blandt andet ske gennem øget anvendelse af nabolandetjek, hvor man sammenligner reglerne mellem EU-lande med reglerne i Danmark.

Læs også