Det er hedt. Helvedes hedt. Sveden pibler frem på hele kroppen, og det er nødvendigt at erstatte den tabte væske med vand, vand og atter vand. Tre-fire liter glider der nemt ned, når vejrguderne dømmer høst, og Lars Jensen tilbringer 10-12 timer i »svedekassen«, som han kalder førerkabinen på sin Clayson 8070 mejetærsker.

Og høstvejr var det i sidste uge. Perfekt høstvejr. 26-27 varmegrader bagte hedt og vedholdende ned over landskabet, da Landbrug Fyn i tirsdags aflagde besøg hos Lars Jensen, Enggaarden ved Mesinge på Fynshoved. Hans mejetærsker, Clayson 8070’eren, er fra slutningen af 80’erne. Derfor er maskinen ikke spækket med højteknologi som de topmoderne mejetærskere, der mange steder har indtaget markerne de seneste år.

- Der er ikke meget komfort i kabinen. Ingen aircondition og den slags luksus. Så der er ikke andet at gøre end at sørge for at tage noget tøj af, få nogle shorts på – og så have tre-fire liter koldt vand indenfor rækkevidde. Væskebalancen skal jo holdes i orden, siger Lars Jensen, der deler Clayson mejetærskeren med to andre landmænd på egnen.

- Det er en gennemsolid og robust mejetærsker. Tærskeværket har en stor kapicitet. Og så er maskinen enkel og nem at reparere, påpeger Mesinge-landmanden, der bruger en times tid på at klargøre mejetærskerne, før han sætter sig tilrette i førerkabinen og kører ud for at tage det første skår i vårbygmarken ved Snave, hvor han har en del jord i forpagtning.

- Maskineriet skal smøres efter 12 timer, 50 timer og 100 timer. Og der er en hel del smørenipler, som skal have et skud olie hver gang, fortæller Lars Jensen, der bruger omkring to timer til klargøringen, hvis der også skal laves nogle småreparationer på mejetærskeren.

- Vi har skiftet slagler, nogle elevatorkæder og en del lejer. Så nu skulle de dele gerne holde en fem års tid, siger Lars Jensen, som tilføjer, at maskinen de to foregående år kun har kostet et par tusinde kroner i her-og-nu vedligeholdelse. Det har drejet sig om pludseligt opståede ting. Alle i småtingsafdelingen.

- Det er fordelen ved den her maskine. Den er måske lidt grov, men den er gennemført robust. Den kører og kører. Vi har ikke været udsat for noget større stop endnu, og maskinstop er noget af det, der kan ødelægge en ellers god høstdag, pointerer Lars Jensen.

Han købte gården ved Mesinge i 1997, så det er hans sjette høstsæson på stedet. Ved købet fulgte 33 hektar jord med, men via tilkøb og forpagtninger har han nu 190 hektar under plov. Desuden har han en sobesætning med 300 søer og produktion og salg af 6.500 smågrise samt produktion af 1.000 slagtesvin på en lejet ejendom.

- Der er sket en kraftig udvidelse af arealet, men selv om vi er tre om mejetærskeren, kan vi sagtens nå at høste afgrøderne, specielt når høstforholdene er som i år, siger Lars Jensen, der betegnede sidste uges høstvejr som »helt ideelt«.

- Hvis vejret holder, regner jeg med at kornhøsten er i hus om 10 dage, lød Lars Jensens melding i tirsdags, da Landbrug Fyn var på besøg.

Men det kræver arbejde på højtryk.

- I går (sidste mandag, red.) havde vi en rigtig god dag. Vi kom i gang med arbejdet klokken 10 og høstede indtil klokken 21.30 om aftenen. Da havde vi høstet 16 hektar, og det er foreløbig rekorden, fortæller Lars Jensen, der kun holdt et kvarters pause. Frokosten blev indtaget undervejs. Det var effektiv udnyttelse af tiden.

- Men, fortsætter han, det kræver, at alting går, som det skal. Arealet skal være godt. Der må ikke være noget korn, som ligger ned. I det hele taget skal der ikke være noget, der driller. Så kan det ikke lade sig gøre. Alt skal flaske sig.

- Tidligere, hvor jeg kun høstede omkring 30 hektar, kunne vi tage den lidt mere med ro. Nu skal maskinen tilnærmelsesvis op og køre 100 procent, så vi kan få klippet kornet af, mens det er godt vejr.

- Indtil nu (begyndelsen af sidste uge, red.) har vi kun høstet Prestige maltbyg, og der har vi haft nogle problemer med byggens bladplet, som sorten er modtagelig overfor. Det har snydt os lidt, så der er nok røget 10-15 procent af udbyttet på den konto, vurderer Lars Jensen, som alligevel betegner udbyttet i Prestigen som »rimeligt«.

- Nu høster vi Alliot, som også er en maltbygsort, og her ser det bedre ud end rimeligt. Udbyttet ligger nok lidt over en middelhøst, lød vurderingen, før Lars Jensen i tirsdags kørte ud og satte »tænderne« i Alliot’en.

Han har hidtil været forskånet for dårlige høstår.

- For nogle år siden blev vejret pludselig meget fugtigt. Men vi var færdige med høsten, inden det blev rigtig skidt. Så egentlig har vi ikke haft noget år, hvor høsten ikke blev bjærget nogenlunde helskindet i hus, fortæller Lars Jensen.

For en enkelt afgrøde har han dog oplevet en høst, som ikke gik helt, som den skulle.

- Sidste år gik det skidt med høsten af hundegræs. Vi fik nogle tunge regnbyger, som slog en del af frøet af. Så det var en skidt frøhøst, men det er også det eneste dårlige høstresultat, vi har oplevet på de seks år, vi har været på Enggaarden, siger Lars Jensen, som har investeret i en 18,5 meter transportabel traktordreven kornsnegl, så han kan selv kan lagre kornet og forhandle en samlet pris, når han handler foder med foderstoffen.

- Men, understreger han, det kan vi kun gøre i år som i år, hvor kornet er tørt og godt. Hvis vi er pisket til at høste med for høje vandprocenter, er vi nødt til at aflevere kornet, fordi vi ikke selv har tørrefaciliteter.

Men det gælder ikke høsten i år.

- I år ser rigtig godt ud, lyder meldingen fra Lars Jensen.