Foderstof glemte familielandbruget
Familielandbruget føler sig udenfor. I en profilavis udsendt af foderfirmaet er kun landboforeningen nævnt.
Sydvestjysk Andel og Sydvestjysk Landboforening har ikke alene en del af deres navne til fæles – begge parter er også skabt på grundlag af nylige fusioner. Men de to parter har tilsyneladende endnu mere til fælles, hvis man skal tro den netop udsendte informationsavis fra foderstofforeningen.
I bladet kan man læse, at der er »et godt samspil mellem landboforening og foderstofleverandøren.«
- Foderstofleverandøren og landboforeningen har fælles formål – nemlig at hjælpe landmanden med opdatering, rådgivning og til at opnå den bedst mulig drift. Derfor skal der være et godt samspil, siger Jens Christensen, som er direktør for Sydvestjysk Landboforening. Før sit job i landboforeningen arbejdede han ved den lokale andel, de sidste 11 år som forretningsfører ved Vester Nebel Foderstofforening - som nu er den del af Sydvestjysk Andel.
- Når jeg har læst reklametidsskriftet fra Sydvestjysk Andel kan jeg ikke lade være med at spørge, om Sydvestjysk Andel nu også er fusioneret med landboforeningen. Jeg troede egentlig ikke, at en uafhængig virksomhed som Sydvestjysk Andel havde behov for at give den ene af de generelle organisationer så megen gratis reklame, som det er tilfældet her, siger Gunnar Schmidt.
- Men det er måske fordi, som formanden for Sydvestjysk Landboforening, Peter Philipp, nævner i avisen »Vi kan se, at der er et vist sammenfald mellem beslutningstagerne i den lokale andel og i landboforeningerne. Det giver også et vist sammenfald i kulturerne i landboforeningerne og Sydvestjysk Andel.« Med en formand, der tidligere har været ansat i landboforeningerne, og en direktør, der tidligere har arbejdet i den lokale andel, er der måske en vis logik i den nye forbrødring, foreslår Gunnar Schmidt.
Jan Lillebæk, Lunde, formand for Sydvestjysk Andel beklager, at familielandbruget ikke også er med i profilavisen.
- Det er helt utilsigtet, at vi ikke nævner både landboforeningen og familielandbruget i bladet. Det er ganske enkelt en fodfejl fra vores side – vi foretrækker ikke den ene forening frem for den anden. Tværtimod betaler vi kontingent til begge foreninger og det bliver der ikke lavet om på. Grunden til, at vi valgte at snakke med Sydvestjysk Landboforening var, at de har også for nylig gennemgået en lignende fusion, forklarer Jan Lillebæk.