Når tingene bare lykkes

(LANDBRUG SYD) Forstanderparret på Grindsted Landbrugsskole, Kaj og Hanne Møller, fylder begge 60 år i denne uge. Sammen kan de se tilbage på et liv fyldt med landbrug og rejser.

Året var 1992, og elevtallet var i mange år faldet og var helt nede på blot 34 årselever. I dag er der 106 årselever og en lærestab på 15. Og al tale om lukning er forstummet. Samtidig lidt af en præstation for forstanderen, der egentlig slet ikke havde regnet med at havne i sådan et job.

- Jeg troede faktisk slet ikke, jeg ville komme i betragtning blandt ansøgerne til stillingen, men jeg tog heldigvis fejl, griner Kaj Møller, der sammen med Hanne i denne uge begge runder det skarpe hjørne - 60 år, og som bliver markeret på landbrugsskolen på fredag i form af en reception.

Han er født på landet, hvor forældrene havde en gård ved Randers. Og det var herfra, at tingene tog fart i en landbrugsfaglig retning, selv om Kaj Møller faktisk gik og drømte om noget helt andet:

- Dengang ville jeg gerne have prøvet noget andet og havde da også en drøm om at gøre karriere indenfor militæret, husker Kaj Møller.

Men sådan skulle det ikke være. I stedet gik turen til Vejlby Landbrugsskole ved Århus og herefter til Landbohøjskolen i København, hvor han i 1969 var færdiguddannet som agronom. Det var også i København, han mødte Hanne, der var ung pige i huset.

Uddannelsen til agronom førte til job i Kenya, hvor Kaj Møller arbejdede i et udviklingsprojekt under FAO. Efter fire år her gik turen tilbage til Danmark, hvor han blev ansat som konsulent hos Ribe Amts Landboforeninger.

Tre år senere gik turen igen til Afrika, hvor han arbejdede med udviklingsprojekt under Danida i Zambia. To år senere, i slutningen af 1977, gik turen hjem til Danmark igen, først til Hobro og Omegns Landboforening og senere til Aalborg Amts Landboforening, hvor Kaj Møller samtidig var tilknyttet Aalborg Universitet som ekstern lektor.

- Hanne og jeg stod i den situation, hvor børnene var blevet voksne og flyttet hjemmefra, så der var ikke noget, der forhindrede os i at tage chancen, husker Kaj Møller.

Og som sagt, så gjort. Kaj Møller søgte stillingen - og fik den. Og det skulle vise sig at være en god beslutning, selv om skolen på det tidspunkt stod til lukning på grund af svigtende elevtal:

- Jeg tænkte, at det jo kun kunne gå fremad derfra, forklarer Kaj Møller, der dog også gennem årene har oplevet et markant holdningsskift blandt de unge omkring landbruget.

I dag strømmer de små ungdomsårgange nemlig til landbrugsuddannelserne, og sjovt nok er det ikke unge med baggrund i landbruget, men til gengæld unge fra byerne, der søger ind på uddannelserne.

Og Kaj Møller trives rigtig godt med både forstanderjobbet og de unge. Undervejs er det dog også blevet til to års orlov, hvor han i perioden 1999-2001 var i Zimbabwe for at være med til at starte landbrugsuddannelser op der.

Læs også