Holdningen hos arrangørerne er klar - dyrskuerne skal bevares under en eller anden form ikke mindst for at bevare samfundskontakten, men det bliver sværere og sværere at få sammenhæng i tingene.

Et par dyrskuer »træder i øjeblikket vande« med hensyn til skuet næste år, og det skyldes ikke mindst en forventning om, at kravet, om deltagelse i to skuer kræver en karantæne på 30 dage, indføres.

Bliver det - som ventet - en realitet, er det ikke muligt at have de samme kreaturer med på et regionalt dyrskue i juni og igen på landsskuet i Herning den sidste uge i juni. Derfor kan landmændene blive nødt til at vælge, hvis ikke skuerne flyttes til maj - eller slutningen af juli.

Det sidste er således tilfældet for dyrskuet i Ribe, der holdes fredag 30. juli - dermed er der mere end 30 dage mellem landsskuet og det lokale skue.

- For os bliver det ikke noget problem, så vores skue ligger fast den dag, siger formanden for Sydvestjysk Landboforening Varde, Claus Christensen, til Landbrug Syd.

Med den store opbakning til dette års skue ser både Jørgen Skov og formanden Jens Ejner Christensen gerne, at det kan følges op næste år. De endelige datoer er endnu ikke lagt fast - det ventes at ske i løbet af en måned eller to, men det bliver formentlig 11. og 12. juni.

- Skide ærgerligt.

Sådan lyder det fra Jørgen Skov, når man taler om problemet, og han havde gerne set, at landsskuet havde trukket sit skue en eller to uger, så der kunne være bedre plads til de regionale skuer.

- Vi er noget frustrerede i øjeblikket. Vi kender endnu ikke regelsættet for udstilling af dyr næste år, men indføres reglen med de 30 dage, kan det blive nødvendigt at rykke tidspunktet endnu længere frem, hvis landmændene også skal have mulighed for at få dyrene med på landsskuet.

Knud Erik Nielsen er ikke i tvivl om, at der skal ske noget med dyrskuet i Varde. Antallet af gæster er stærkt på vej ned, og det kan ikke fortsætte, hvis dyrskuet skal bevares:

- Vi arbejder i øjeblikket med en anden model og en ny struktur, og jeg kunne godt forestille mig, at det skal være mere showpræget og dermed mere spændende for tilskuerne, lyder det fra Knud Erik Nielsen, der ville være ked af, hvis landets mest kvægtætte område ikke kunne mønstre et dyrskue.

Der arbejdes derfor med en ny model, hvor der også skal involveres andre grupper i arrangementet, men han tvivler på, at fri entre som i Horsens skal være trækplastret i Varde.

- Vi holder skuet en uge tidligere næste år for ikke at kollidere med dyrskuet i Odense. Til gengæld viser det sig, at vi så holder skue samtidig med Roskilde, og problemet er, at det nogle gange er de samme maskiner, der skal udstilles, fortæller Mads Birk, der er ansvarlig for maskindelen ved skuet i Aabenraa.

Der skal holdes et planlægningsmøde i november, og bl.a. med baggrund i reglen om karantæne vil Mads Birk ikke sige andet, end det kan blive nødvendigt at rette sig ind - men foreløbig ligger tidspunktet fast.