Udlært som elektriker i 1991, arbejde med IC3 tog i Randers, på boreplatform i Nordsøen, på Århus Universitet og diverse nybyggerier i Middelfart og hos ABB frem til november sidste år – et almindeligt, måske endda banalt forløb for en ung elektriker.

Men måske ikke helt så almindeligt, når elektrikeren hedder Solveig, når elektrikeren er en kvinde, som har valgt et traditionelt mandefag. Men sådan er det for Solveig Prinsholm, kvindelig elektriker uden fordomme om kønsroller og med masser af gå-på-mod.

Da behovet for elektrikere slap op først hos firmaet i Middelfart og siden hos ABB, blev Solveig Prinsholm arbejdsløs og har været det siden november sidste år. Ikke meget for at gå hjemme i Taulov ved Fredericia og nøjes med at kigge på husets fire vægge blev Solveig Prinsholm glad, da hun i Ugeavisen Fredericia så en annonce for et kursus for nye medarbejdere i svineproduktionen.

Kurset udbydes af Arbejdsformidlingen (AF) i samarbejde med Dalum Landbrugsskole og er gratis at deltage i – »AF finansierer forløbet«, stod der i annoncen.

I folderen står, at kurset er målrettet mod »ledige, der ønsker en kortvarig uddannelse med henblik på at gå ind som medhjælpere i større svinebesætninger.« Informationsfolderen om kurset beskriver videre, at »der stilles ikke krav om særlige skolekundskaber for at kunne deltage på kurset«, og at deltagere er »aktiveringsberettigede medlemmer af A-kassen«. Udover at kurset er gratis får kursisterne uddannelsesgodtgørelse og kan søge transportgodtgørelse.

Stor var forbløffelsen derfor hos Solveig Prinsholm, da hun med store forventninger om et indholdsrigt og produktivt forår på kursus og forhåbentligt arbejde på en svinebesætning derefter blev afvist fra det gratis kursus.

- Vi vil ikke ofre penge på en ny uddannelse, når der er mangel på elektrikere, husker Solveig Prinsholm også, at hun fik at vide. Solveig Prinsholm har svært ved at forstå, at hun er arbejdsløs elektriker, når der åbenbart samtidig er mangel på elektrikere. Indtil videre har jobtilbuddene fra AF været en times kørsel hjemmefra, eller også har firmaerne aldrig svaret på hendes henvendelser.

Men endnu mere uforstående er hun over, at der ikke kan ofres et kursus på hende, når svineproduktionen samtidig klager over mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Hos Arbejdsformidlingen i Fredericia forstår Anne Dorthe V. Jensen godt, hvorfor Solveig Prinsholm er skuffet, men der er ikke ret meget at gøre ved det indenfor AFs rammer.

- De folk, der har største chancer for at få arbejde, bliver ikke omskolet. Der er mangel på elektrikere, så når vi har en ledige elektriker, bliver han eller hun ikke omskolet. Sådan er lovgivningen, forklarer Anne Dorthe V. Jensen. Den arbejdsledige er selvfølgelig velkommen til selv at betale sine kurser, men i mange tilfælde vil det være ret dyrt, og man risikerer oven i købet at miste sine dagpenge.