VKST holder på fire forskellige lokationer møder med faglige oplæg om den grønne omstilling.
Det er efterhånden blevet en traditionen, at VKST inviterer til vinterfaglige møder i januar, og det er også tilfældet i år, hvor VKST på to mandage holder fire møder på fire forskellige lokationer – to dagsmøder og to aftenmøder.
Mandag den 20. januar er det på henholdsvis Landbrugsskolen Sjælland ved Roskilde og på Restaurant Bangs Have i Maribo, mens det ugen efter, mandag den 27. januar, er i DGI Huset i Vordingborg og hos VKST selv i lokalerne i Sorø.
På dette års vinterfaglige møder sættes fokus på den grønne omstillings muligheder fra bedriftens daglige udfordringer med CO2-udgift og krav til kvælstofreduktion til udvikling af nye teknologier, der kan være første skridt til at skabe nye forretningsområder for landbruget.
Programmet byder på flere faglige oplæg. Der indledes med et overblik over den politiske situation – både nationalt og lokalt. Den politiske dagsorden har aldrig været mere afgørende for landbrugets fremtid.
Man får også de vigtigste konklusioner og highlights fra efterårets planteavlsmøder samlet i ét oplæg. Hør blandt andet om dræning, faglige højdepunkter fra planteavlsmøderne og DBII-tjek mark.
Debat mellem rådgivere
Dernæst står der Grøn Trepart på programmet. Med udgangspunkt i en case-ejendom giver forskellige fagrådgivere fra VKST deres svar på, hvad man skal være opmærksom på i forhold til den grønne trepart og forberede sig bedst muligt på CO2-afgift og krav om kvælstofreduktion. Men også på de nye muligheder, der byder sig.
Temaet er en debat mellem rådgiverne og med spørgsmål og indspil fra salen. Steen Riber, vicedirektør i VKST, guider deltagere og de faglige rådgivere gennem casen og udfordrer alle: Hvad kan man gøre på bedriften?
Med den grønne omstilling og treparten følger der også nye muligheder – ikke mindst for udvikling af grønne løsninger med landbrugets produkter som et centralt og vigtigt bidrag.
Halm med mange muligheder
En ekstern ekspert giver sit bud på, hvordan landbruget kan spille en vigtig rolle i den grønne omstilling samtidig med, at nye forretningsområder dyrkes og udvikles. Oplægsholderen er i år Lars Keller, direktør i EcoCocon.
I en tid med stærkt fokus på bæredygtighed og grøn omstilling i blandt andet byggeriet og landbruget, er halm et ideelt byggemateriale. Det er fornybart, nemt tilgængeligt og ofte et overskudsprodukt.
I EcoCocon anvender man halm til byggeelementer og erstatter dermed konventionel isolering med et bæredygtigt alternativ – nemlig halm.
Til de to dagsmøder vil der blive serveret morgenbrød og kaffe, inden programmet går i gang, samt frokost under programmet. Til de to aftenmøder bliver der serveret middag under programmet samt afslutning med øl/vand.
Fire vinterfaglige møder
Vinterfaglige møder 2025 bliver afviklet som fire møder på fire forskellige lokationer – to dagsmøder og to aftenmøder.
- Mandag den 20. januar klokken 9.00-14.00
Landbrugsskolen, Ledreborg Alle 50, 4000 Roskilde
- Mandag den 20. januar klokken 17.00-21.30
Bangs Have, Bangshavevej 23, 4930 Maribo
- Mandag den 27. januar klokken 9.00-14.00
DGI Huset, Solbakkevej 42, 4760 Vordingborg
- Mandag den 27. januar klokken 17.00-21.30
VKST, Fulbyvej 15, 4180 Sorø
- Det er gratis at deltage, og alle interesserede er velkomne, men arrangementet kræver tilmelding – på vkst.dk eller på telefon 7027 9000.