Frø, raps, vårbyg, roer og hvede var på programmet, da landmand Stig Fabricius og Østdansk Landboforenings planteavlsafdeling for nylig inviterede på markvandring på Møn, hvor Stig Fabricius dyrker 268 hektar.

I år har Stig Fabricius fire forskellige hvedesorter og 62 hektar med roer, men også rødsvingel, raps og byg.

Preben Rasmussen, landmand fra Store Heddinge, var blandt de mere end 60 deltagerne, og han synes bestemt, at det var turen værd at køre til Møn.

- Det var et rigtig fint arrangement. Planteavlsafdelingen i Østdansk Landboforening havde fundet en dygtig kollega med fingeren på pulsen, der samtidig forstod, hvad rettidig omhu er, og som havde styr på sin planteavl, fortæller Preben Rasmussen.

- Det er spændende at komme ud og opleve, hvordan andre kollegaer arbejder. Og planteavlsafdelingen har gjort det rigtig godt med fine indlæg. De havde læst på lektien, lyder det rosende fra Preben Rasmussen.

Naturtjek og ESG går hånd i hånd

Udover en faglig gennemgang af flere marker blev der også talt om Naturtjek. Biodiversitet har gennem de senere år fået en øget bevågenhed – også i den brede befolkning.

Til forskel fra natur er biodiversitet en målbar faktor, hvilket gør det muligt at give en status på biodiversiteten på landmandens bedrift samt inspiration til at kunne øge den.

- En rig og mangfoldig natur skal være en attraktiv og integreret del af en bæredygtig og konkurrencedygtig landbrugsproduktion, fortæller planteavlskonsulent Cecilie Christensen fra Østdansk Landboforening.

Hun oplyser videre, at man med et Naturtjek fra Østdansk Landboforening bliver guidet til at lave lige præcis den indsats, der giver allerstørst effekt for naturen og biodiversiteten på sin bedrift.

- Efterfølgende hjælper vi i planteavlsafdelingen gerne med at synliggøre rollen som leverandør af god natur og dermed et bæredygtigt landbrug, blandt andet gennem ESG, forklarer Cecilie Christensen.

Planteavlschef Julie Torp-Thomsen var glad for det store fremmøde og den gode debat under kaffen i laden hos Stig Fabricius.

- Vi fik også talt om BNBO, hvor vi stadigvæk anbefaler landmændene at arbejde sammen og bruge foreningens juridiske ekspertise, hvis det bliver nødvendigt, fortæller Julie Torp-Thomsen.