Vigtigt politisk år i vente

CO2-afgift, glyphosat, crispr er blandt de hede emner på den politiske dagsorden i 2024, lød det fra Venstre-politikerne Erling Bonnesen og Asger Christensen ved den fynske frødag.

- Et meget stort flertal i Folketinget har jo sagt, at CO2-afgiften kommer. Derfor kan jeg sagtens forstå usikkerheden hos jer landmænd. Men havde vi i Venstre sagt nej, var vi uden indflydelse. Som regeringsparti kan vi medvirke til, at afgiften skrues sammen på en måde, så vi sikrer et fortsat konkurrencedygtigt landbrugserhverv.

- Vi vil være med til at sikre, at både de praktiserende landmænd og de unge, som vil ind i erhvervet, får et godt grundlag til at foretage de nødvendige og afstemte teknologiske investeringer og metoder i den grønne omstilling.

Sådan lød det fra Erling Bonnesen, Venstres fynske landbrugs- og fødevareordfører, da han sammen med partiets EU-parlamentariker, den sydjyske mælkeproducent Asger Christensen, indledte den fynske frøavlerforenings frødag, der blev afviklet i DLG’s bygning på Hvidkærvej i Odense.

Erling Bonnesens forhåbning er, at danske landmænd på bundlinjen ville kunne se, at man kan modernisere og effektivisere bedriften til et lavere CO2-aftryk og derved mindske eller helt undgå afgiften, der skal forhandles frem til sommerferien, og som ventes vedtaget sidst på året.

Crispr-forhåbninger

Også Asger Christensen forudser fra sin plads i EU-Parlamentet et spændende politisk år på landbrugsområdet.

Efter den nye EU-lov om planteforædling blev vedtaget lige før jul, håber han, at loven, som åbner for brugen af den såkaldte Crispr-teknologi også går igennem miljøudvalget her i januar, hvor han også er medlem. Herefter skal kommissionen sammen med ministerrådet og parlamentet blive enige om den endelige ordlyd.

- Netop for jer frøavlere kan de nye muligheder blive afgørende for fremtiden. Vi har diskuteret Crispr i fire år, og EU er eneste sted, hvor den form for »gensaks« ikke er godkendt. Derfor vil vi, som i USA og andre verdensdele, hvor teknologien er langt fremme, kunne fremskynde både forskningen og ikke mindst fremavle nye forbedrede sorter langt hurtigere.

Valgår

Også forlængelsen på 10 år af godkendelsen af glyphosat fremhævede Asger Christensen som afgørende for danske landmænd.

- Men det kan være en stakket frist, og derfor skal vi med nye teknologier vise, at vi kan reducere vores i forvejen meget lave kemiforbrug.

Med indgangen til 2024 er det samtidig starten på et valgår i EU. Ved parlamentsvalget den 9. juni har Asger Christensen fået pladsen som nummer to på Venstres liste - efter Morten Løkkegaard og før Ulla Tørnæs.

Læs også