Høje ambitioner i Danmarks største producent af fjerkræudstyr: - Vi har et rigtig godt produkt

Det seneste regnskab viser millionoverskud i Landmeco A/S og det skaber glæde hos ledelsen. Samtidig har virksomheden høje ambitioner for fremtiden.

Omringet af grønne marker lidt udenfor den vestjyske by Ølgod holder virksomheden Landmeco A/S til.

Det er her der bliver produceret udstyr til fjerkræindustrien i Danmark, men også til kunder rundt om i hele verden.

- Vi dækker et stort spænd i verden lige fra Sydney til Chicago, kommer det fra Anders Kristian Andersen, der er adm. direktør i Landmeco.

Selv har han været en del af den vestjyske virksomhed siden 2018. Det har dog ikke altid været med en plads i direktørstolen.

- Da jeg startede i virksomheden, var det i produktionen og på lageret som Supply Chain manager, og sidenhen fik jeg også indkøbsdelen med indover og dermed det fulde supply. Jeg havde også ansvaret for alle installationer »worldwide« og var projektleder på det, vi solgte. Så jeg havde en tæt dialog med mange sælgere allerede dengang, siger han.

For tre år siden blev han tilbudt jobbet som adm. direktør, og med stor erfaring fra lageret og et godt kendskab til Ølgod-virksomheden tøvede han ikke med at sige ja til muligheden.

- Jeg tænkte, at det var en spændende udfordring, og jeg havde noget at byde ind med flere steder. Jeg var ikke bekymret i den forbindelse, og det har været en spændende rejse, hvor vi lige skulle i gang, og der har også været justeringer undervejs. Jeg har kastet mig mere ind i salgsarbejdet, og jeg har rejst rigtig meget de seneste tre år, men det har været en spændende rejse at komme med på, fortæller direktøren.

Opkøbt af Skjold

Virksomheden Landmeco går mange år tilbage. Den blev grundlagt i 1932 i Ølgod og er med årene vokset til i dag at være en international producent af udstyr til fjerkræindustrien. I 1970 startede salget af fjerkræudstyr som reder, drikkesystemer og fodersystemer, men 1980’erne begyndte Landmeco selv at fremstille fjerkræudstyr og i 1999 lancerede virksomheden sit velkendte patenterede skålefodersystem, som stadig bliver solgt i dag i en forbedret version.

Frem til 2018 var den Ølgod-baserede producent af fjerkræudstyr en familieejet virksomhed, men blev overtaget af Skjold A/S, som er en førende dansk virksomhed inden for landbrugssektoren. De seneste seks år er der derfor sket meget med produktionen i virksomheden, selvom formålet med at producere fjerkræudstyr stadig er den samme.

- Dengang jeg startede i Landmeco var en stor ordre på 50.000 euro (373.104 kroner). Dengang var virksomheden også mest fokuseret på Danmark og Norden. I dag ser vi det som en mindre ordre, fordi vi i dag er kommet længere ud i verden, og det er store forretninger, som køber med en anden volumen end for bare seks år siden, lyder det fra Anders Kristian Andersen.

Landmeco A/S

  • Skjold Landmeco holder til i den sydvestjyske by Ølgod
  • Landmeco er Danmarks største producent af fjerkræudstyr
  • Virksomheden har kunder i hele verden
  • Anders Kristian Andersen har været adm. direktør siden 2021
  • Virksomhedens vision er at løfte innovationen af fjerkræudstyr til globalt førende niveau og fremme bæredygtighed
  • Landmeco har 50 ansatte, hvor to sidder i Spanien, to i Polen, én i Nordamerika og fire i Asien.
  • Landmeco producerer anlæg og udstyr til opdræt, forældredyr, æglæggere og slagtekyllinger

Dansk design og kvalitet

Landmeco har over de seneste år lavet nogle vigtige justeringer, som skal hjælpe virksomheden med at være konkurrencedygtig på det internationale marked. En af de store og vigtige ændringer har været, at alt bliver produceret på adressen i Ølgod, hvor tre af virksomhedens seks emnepresser til anlæggene i dag er automatiseret.

Det der ikke bliver produceret i Ølgod, bliver produceret hos underleverandører med maksimal to timers kørsel til den sydvestjyske by. Disse valg har producenten af fjerkræudstyr truffet af en simpel årsag.

- Det har altid ligget til, at det skulle være dansk design og dansk udviklet. Men det gik rigtig op for os under coronakrisen, da et skib sad fast i Suez-kanalen, og alt gik i stå. Der tænkte vi, at vi skal have mere kontrol over vores egen forsyning, og derfor tog vi den beslutning, at alt skal produceres her eller max. to timer væk, siger Anders Kristian Andersen.

Han bliver hurtigt suppleret af Jesper Vestergaard Rasmussen, der er salgsdirektør i den vestjyske virksomhed.

- Ved at producere det meste selv og ellers to timers kørsel herfra, så sikrer vi, at vi har verdens bedste leveringstid. Vi bruger ikke vores fulde kapacitet endnu, og det er også en stærk konkurrencefordel, men vi har også en god base med dygtige folk i huset. Butikken har været klar og rustet til, at der blev sat ild til den, uden at det gik op i brand. Derudover har vi også et godt samarbejde med vores underleverandører, som også har været nødt til at tilpasse sig, siger han.

Hele verden som arbejdsplads

Alting har sin begyndelse og i begyndelsen kan det være godt at starte i det små. Den fase er for længst overstået for den Ølgod-baserede producent af fjerkræudstyr. Landmeco har i mange år set ud over Danmarks grænser, og i dag har man kunder over hele verden. Men når ens kunder er huserer i forskellige verdensdele, er der også mange faktorer at være opmærksomme på.

- Der er kulturforskel fra Asien til Europa og videre til Nordamerika. Og alene internt i USA er der store forskelle. Derudover er der forskellige tidszoner, så det handler rigtig meget om »awareness« og parathed, forklarer Anders Kristian Andersen.

På grund af de mange tidszoner og forskellige kulturer rundt om i verden, har Landmeco derfor folk siddende på de forskellige kontinenter. En mand er ansat i Nordamerika, to har base i Spanien, to bor i Polen og så har der siden foråret siddet fire i Asien.

- Det er vigtigt at have folk siddende i de forskellige tidszoner. I Asien arbejder de seks timer foran os, og i USA er de seks timer bagud. Så det er vigtigt, at vi har folk de forskellige steder, så vi hele tiden kan være til rådighed. Derudover er det vigtigt for os, at dem på kontoret i Ølgod også rejser meget ud og har direkte kontakt med vores kunder, siger direktøren.

Selvom Landmeco er Danmarks førende producent af fjerkræudstyr, og også har mange kunder forskellige steder i verden, har man ikke planer om at være i hele verden. Det har dog været vigtigt at komme ind på markedet i Asien.

- Vores afdeling i Asien er stadig i opstarten, men der sker mange spændende ting derude. Vi har også ansat en, der hedder Rune Thomsen, som har været på delegationstur i Indonesien og holdt seminar og foredrag. Det er blevet taget godt imod, og flere af de store spillere har kontaktet ham, fordi de vil have noget sat i gang, siger Anders Kristian Andersen.

Store ambitioner for fremtiden

Den sydvestjyske producent af fjerkræudstyr kom ud af seneste regnskabsår med et overskud i årsresultatet på 20,3 millioner kroner, hvilket er fremgang fra 13,8 millioner kroner året før, ligesom bruttoresultatet er steget fra 40,3 millioner kroner i 2022 til 48,8 millioner kroner sidste år. For Anders Kristian Andersen er seneste regnskabsår en god rettesnor for, hvordan 2024 kommer til at se ud.

- 2024 kommer også til at se okay ud. Vi har nogle initiativer, som vi har sat i gang og det handler om, hvor hurtigt vi kan få eksekveret på dem. Men både toplinjen og indtjeningen ser fornuftigt ud og vi er fortrøstningsfulde for fremtiden, siger den adm. direktør.

Landmeco kom i april med målsætningen om, at omsætningen skal fordobles fra 100 millioner til 200 millioner kroner om 3-4 år. Det er stadig virksomhedens ambition, lader direktøren forstå.

- Vi meldte ambitionen ud for at vise over for vores medarbejdere og partnere, at vi er kommet for at blive. Vi tror på det, og er sikre på, at det nok skal lykkes, fordi vi har et rigtig godt produkt og et godt fundament, siger han.

Jesper Vestergaard Rasmussen er hurtig til at supplere direktøren. Det er nemlig vigtigt for Landmeco at inddrage sine medarbejdere og samarbejdspartnere i det fremtidige arbejde.

- Landmeco har i mange år været verdensmestre til ikke at fortælle, hvor gode vi er. Det har vi tænkt os at lave om på, og vi skylder at fortælle vores medarbejdere og partnere, hvorfor de har travlt. Det gør vi, fordi vi gerne vil have dem med på den videre rejse, siger salgsdirektøren.

Der er heller ingen tvivl om, hvor Landmeco kommer til at lægge sit fokus de kommende år.

- Vi fokuserer meget på Nordamerika og Europa. Så er der forskellige faktorer, som spiller ind. Hvem vinder valget i USA, og hvordan udvikler krigen i Ukraine sig? Vi tror dog på, at de initiativer, vi har sat i gang nok, skal lykkes, men vi er bevidste om eventuelle udfordringer, siger Anders Kristian Andersen.

Salgsdirektøren og den adm. direktør nævner også, at Landmeco senest i slutningen af 2024 er klar til at præsentere en ny måde at dække Europa på en bedre måde, end de gør i dag. Præcis hvordan vil de imidlertid ikke løfte sløret for endnu.

Læs også