I begyndelsen af året var de tre projektmagere bag Hjallerup Biogas (landmændende Ulrik Lunden og Brian Martin Sørensen, og direktøren Søren Nørgaard) klar til at indsende deres forslag til et biogasanlæg i Dronninglund Kommune. Forud var gået dialog med både forvaltning og politikere, og forslaget blev efterfølgende sendt i den indledende idéhøring, hvor naboer og andre interessenter inviteres til at komme med deres kommentarer til ideen.

- I forarbejdet med etablering af et biogasanlæg indgår en lang række opgaver. Der skal tages højde for natur, miljø, praktiske forhold som til- og frakørselsmuligheder, naboafstande med videre. I den allerførste fase, nemlig idéfasen, fastlægger man nogle første forslag til for eksempel placeringer, og vi kan se af de mange kommentarer, der er kommet til placeringen på Vester Hassingvej, at vi skal gentænke placeringen, siger Søren Nørgaard fortsætter:

- Vi har læst de mange kommentarer, der er kommet ind og er rigtig glade for, at rigtig mange synes, at det er godt, at vi overvejer at etablere et biogasanlæg og er enige med os i vigtigheden af nye initiativer i den grønne omstilling. Men vi har også læst de gode argumenter for, hvorfor et biogasanlæg ikke skal ligge på lige præcis Vester Hassingvej, og dem lytter vi naturligvis til – vi har fra begyndelsen sagt, at det gode naboskab er vigtigt for os. Derfor trækker vi forslaget tilbage, påpeger direktøren.

Grøn omstilling kræver handling

I de kommende år vil landbruget blive pålagt en række afgifter for at reducere CO₂-udledningen. Det betyder, at der er behov for at fremtidssikre dansk landbrug, og her mener projektgruppen, at de har et ansvar til handling.

Projektgruppen forventer at indsende et nyt forslag, men at det formentligt først bliver senere på året.

Hjallerup Biogas

Mens der ledes efter en alternativ placering.

Hjallerup Biogas ønskes opført på et areal i Brønderslev Kommune. Det nye biogasanlæg skal kunne modtage 600.000 ton biomasse om året.

Business