Daka har i dag opsagt Beredskabsaftalen med Fødevarestyrelsen, men Daka oplyser samtidig at man fortsat vil påtage sig de forpligtelser, der ligger i aftalen indtil den udløber næste år
Daka har nu valgt at opsige sine beredskabsaftale med Fødevarestyrelsen. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Baggrunden for opsigelsen er, at aftalen ikke fungerer kommercielt i en ny konkurrencesituation, og at Daka er nødt til at kunne gennemføre konkrete kapacitetsreduktioner for at imødegå konkurrencen. Nyheden kommer, efter selskabet BioCirc har meldt ud, at man for nogen landmænd vil kunne hente døde dyr helt gratis, mens Daka tager penge for selvsamme opgave.
Daka har via beredskabsaftalen været forpligtet til at opretholde en vis kapacitet i tilfælde af pludselig smitteudbrud, hvor det skal være muligt at komme af med en stor mængde døde dyr, i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Indtægten for det arbejde sker dog pr. kg mængde syge dyr, som Daka bortskaffer, og er altså meget begrænset i forhold til de omkostninger, der er forbundet med at opretholde beredskabet, skriver Daka.
- Det kan sammenlignes med, at vi driver en brand- og ambulancetjeneste, hvor der måske kun er udrykning én gang om måneden, og så modtager vi en mindre godtgørelse for den ene udrykning. Men mandskab og materiel skal være til rådighed og toptunet 24/7. Billedet beskriver også meget godt, at det handler om »liv og død«, om end det typisk er livet til de dyr, der findes i de andre besætninger der beskyttes, når vi bortskaffer de dyr, som er syge, siger Søren Mohr Jensen, kommunikationschef hos Daka.
Svineproducenter byder Daka-monopolbryder velkommen
Tilpasse forretningsmodel
I stedet har landmændene betalt for at opretholde beredskabet gennem sin andelsbaseret prismodel, hvor alle betaler det samme, uanset antal dyr og placering. Men med BioCircs indtog på markedet bryder man således med det monopol, som Daka har på at afhente døde dyr. BioCirc har ifølge Daka allerede lavet aftaler med flere store landmænd og forventer at hente døde dyr fra 2024. Daka er derfor allerede blevet presset konkurrencemæssigt.
Derfor må man tilpasse sin forretningsmodel for at kunne være med i kapløbet. Daka skriver dog, at man er klar til at indgå en ny aftale med Fødevarestyrelsen, men den nye situation kræver ifølge selskabet, at beredskabet finansieres på en anden måde.
- Vi ønsker på ingen måde at lade landmænd og fødevarevirksomhederne i stikken, og vi sætter stor pris på samarbejdet med Fødevarestyrelsen, som virkelig gør en stor indsats for erhvervet. Tværtimod vil vi også gerne fremover påtage os den vigtige opgave, det er at sikre det veterinære stade og dermed sikre fødevareeksporten. Opgaven skal dog finansieres, for det kan lade sig gøre, siger Søren Mohr Jensen.
I sin pressemeddelelse truer Daka igen med, at det kan være nødvendigt for selskabet at bryde med den andelsbaseret prismodel for at kunne være med i konkurrencen. Det betyder ifølge Daka, at afhenting af døde dyr bliver billigere for nogen og dyrere for andre. Daka ser herunder nærmere på, hvilke geografiske områder, og hvilke dyretyper, det fremover bliver lønsomt at betjene.
- Vi kan endnu ikke sige præcis, hvordan vores servicepakke kommer til at se ud ift. geografi og dyretyper, men vi kommer snart med justeringer. I sidste ende afhænger det også af hvad markedet vil, dvs. hvad og hvem landmænd og fødevarevirksomhederne foretrækker, udtaler Søren Mohr Jensen.