bannerPos

Debat: Alle ønsker rent drikkevand

06-09-2019 15:46
Der er stadig et stykke vej for at sikre rent drikkevand, skriver formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, i dette debatindlæg.

Af Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening kører lige nu en økologi-kampagne med grundvand som tema. Den har Hans Aarestrup, direktør i Bæredygtigt Landbrug, reageret på i Effektivt Landbrug.

Vi har i kampagnen blandt andet brugt satire i form af et samarbejde med sangskriveren Malte Ebert og hans komplet ironiske alter ego Gulddreng. Formålet er – med et glimt i øjet – at kommunikere, at økologi er en del af løsningen, når det drejer sig om at beskytte vores drikkevand. Kampagnen peger ikke fingre ad nogen og omtaler hverken konventionelle landmænd eller landbrug.

Men kampagnen reflekterer til gengæld den meget store del af befolkningen, som er bekymret over vores drikkevand, og – uden at være hysteriske – helst vil være fri for pesticidrester i deres drikkevand og mad. Det er ikke en bekymring, Økologisk Landsforening har skabt.

Forbrugerne bliver bekymrede, når der ifølge det geologiske datacenter GEUS de senere år er fundet flere og flere rester af pesticider i de boringer, der bruges til vores drikkevand. DANVA – talerøret for vandbranchen – ser også de mange fund af pesticidrester i grundvandet som et alvorligt problem for drikkevandsforsyningen fremadrettet.

Økologien er en del af løsningen

Det er en virkelighed, som vi sammen i landbruget med fordel kan forholde os mere aktivt til. Og kommunikere, hvad man vil gøre ved. Her er mere økologi en del af landbrugets bidrag til en løsning.

Hans Aarestrup opfatter vores kampagne som ”ét langt angreb på 90 procent af dansk landbrug”, men økologerne peger ikke fingre ad deres konventionelle kollegaer.

Vi omtaler ikke konventionelle landmænds lovlige brug af pesticider. Vi kommunikerer alene, at vi ikke anvender de midler – og dermed undgår risikoen for, at der havner pesticidrester i vores drikkevand, mad og natur. Den forsigtighed efterlyses af dansk landbrugs kunder. Skal det ignoreres?

At formidle fakta vs. ”svine til”

Det er ikke altid let at kommunikere forskelle, uden at nogen føler sig ramt. Jeg oplever dog en stigende accept i landbruget af nødvendigheden af, at økologer kommunikerer til forbrugerne om deres produktion – herunder at kommunikere den værdi, som de betaler for. For eksempel, at der ikke anvendes kunstgødning eller syntetiske pesticider – som en del af økologiens forsigtighedsprincip.

Det er på linje med, at der er kørt kampagner for konventionel mælk, hvor gmo ikke anvendes, eller svinekød, hvor ingen medicin bruges.

Er det ”ét langt angreb”?

Landbruget har et fælles ansvar

Hans Aarestrup påpeger, at de pesticidrester, landbruget har anvendt, og som er endt i drikkevandet, især skyldes fortidens forbrug.

Men ifølge de nyeste tal fra GEUS er der gjort 124 fund af seks forskellige pesticider eller -rester, der stadig er tilladte i dansk landbrug. Det er i små mængder, men ingen ønsker dem i grundvandet. Heller ikke fortidens forbrug. Særligt ikke vandværkerne, der skal håndtere et stigende problem med flere og flere fund af pesticidrester.

Selv om landbruget bestemt ikke er den eneste kilde til forureningen af vores grundvand, bærer landbruget et ansvar – et ansvar, som vi på tværs af hele branchen, økologisk eller konventionel, må tage på os og handle på. Mange konventionelle kollegaer gør en stor indsats for at sænke forbruget af pesticider, og de gør det rigtig godt i forhold til deres kollegaer i udlandet. Og økologer gør deres.

Men der er et stykke vej i mål, for at fremtidssikre vores drikkevand.

 

Dette er et debatindlæg, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe. Ovenstående er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

Landboforening skal have ny formand

Østdansk Landboforenings formand, Jørgen Petersen, trækker sig til marts efter hele 31 år som formand.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Økonomi i at forsikre sig mod lejesæd i stedet for at vækstregulere

Det kan betale sig for landmænd, der har lav risiko for lejesæd, at forsikre sig mod lejesæd og undlade vækstregulering, viser et projekt.

Pisk eller gulerod til økologerne

Økologisk VKST inviterer den 22. januar til årsmøde, der blandt andet kommer til at handle om klimaregulering.

1000 dage uden arbejdsulykker

Agilia A/S ved Videbæk fejrede i sidste uge, onsdag, 1000 dage uden arbejdsulykker. Virksomheden har over de seneste år øget sikkerheden på arbejdspladsen for at skabe et bedre arbejdsmiljø, oplyser virksomheden. Milepælen står i kontrast til en landbrugsbranche, der hvert år topper statistikkerne for arbejdsulykker.

Styr lyset i stalden via telefonen

Virksomheden NewRoniX, der leverer professionelle lysstyringer til industri og landbrug, oplevede stor interesse for deres løsninger på NutriFair i Fredericia.

Avisfusion i landbrugspressen

Fra midten af februar fusionerer LandbrugsNyt og LandbrugØst til én avis, hvor LandbrugØst bliver den fortsættende avis.

Minister besøgte vestjysk biogasanlæg

Fødevareminister Mogens Jensen (S) var i går på rundtur i det vestjyske, hvor turen blandt andet gik til Viftrup Biogas nær Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune
Side 1 af 1748 (34960 artikler)Prev1234567174617471748Next