Kristian Kappel, Hurup i Thy, er blevet kåret som Årets Digitale Landmand.
Der findes meget data i landbruget og mange digitale løsninger, der kan gøre hverdagen nemmere for landmændene og effektivisere driften. Det er bare for få landmænd, der gør brug af det.
Derfor er Agri Nord og Effektivt Landbrug gået sammen om at sætte fokus på udfordringen ved at indstifte en ny pris: Årets Digitale Landmand.
Vinderen i år er Kristian Kappel, der driver en griseproduktion med 1.800 søer og en årlig produktion af 66.000 smågrise og 12.000 slagtesvin samt 650 hektar.
- Jeg er meget overrasket. Det havde jeg ikke regnet med, men det er dejligt, sagde Kristian Kappel, da han modtog vinderchecken på 25.000 kroner.
En first mover
Vinderen er udpeget blandt tre finalister af et dommerpanel bestående af blandt andet en IT-forsker og repræsentanter fra IT-branchen.
- Kristian er en landmand, der forstår at omsætte teori til praksis og få værdi ud af de nye teknologiske muligheder. Han har været med på den digitale rejse i mange år og har altid været en pioner og first mover, som turde gå forrest og prøve tingene af. Det er ikke sikkert, at det alt gik godt, men han fik en viden og lærdom, som han kunne anvende fremadrettet, lyder det fra CEO/administrerende direktør i Agri Nord, Kim Koch, der har været en del af dommerpanelet.
Panelet peger også på, at vinderen har været en foregangsmand for, at producenterne udveksler data i både mark og stald.
- Han forstår at se muligheder og værdi i de forskellige løsninger, ikke mindst når data kan udveksles og skabe endnu mere værdi for ham som landmand, siger Kim Koch.
En inspiration for mange
Dommerpanelet har generelt set været imponerede over de mange gode emner, der er blevet indstillet.
- Vi er blevet præsenteret for mange digitale løsninger, som bør kunne inspirere de fleste landmænd. Finalefeltet består alle af løsninger, som kan implementeres hos de fleste landmænd. Det er ikke NASA-projekter, som kun få vil kunne implementere. De er jordnære og brugbare for alle og kan være inspiration til rigtig mange landmænd i forhold til digitalisering, siger Kim Koch.
Landbrugssektoren er én af de brancher i Danmark, som har allermest data til rådighed fra maskiner på marken til maskiner i stalden samt et meget detaljeret økonomisystem.
- Alle disse data kan anvendes til at forbedre og udvikle den enkelte landmands bedrift, og det er finalefeltet rigtig gode eksempler på, hvordan man får det ned på jorden og ind i bedriften, siger Kim Koch.
Kriterier for Årets Digitale Landmand
Dommerpanelet lagde i udvælgelsen især vægt på, at årets digitale landmand:
- er en forandringsleder, der motiverer medarbejderne til at bruge de nye digitale redskaber
- anvender data til at optimere og skabe værdi i sin virksomhed
- er ambassadør for at data, såvel egne data som data fra de virksomheder, der leveres til, indgår i et fælles datalager til gavn for den danske fødevareklynge
- anvender digitale redskaber for at højne det gode landmandskab, herunder sikring af klima, miljø og natur og en god dyrevelfærd
Dommerpanelet
Kim Koch, direktør, Agri Nord
Ivar Ravn, direktør for Digital ved Seges
Anders Kofod-Petersen, Distinguished AI Research Scientist ved Alexandra Instituttet
Jimmy Hansen, direktør og founder af Spitze & Co
Jacob Lund-Larsen, chefredaktør på Effektivt Landbrug
De var med i opløbet
Dommerpanelets begrundelse for anden- og tredjepladsen i kampen om at blive Årets Digitale Landmand 2021
Andenpladsen: Griseproducent Søren Kjær Poulsen, Dortheasminde, Lunderskov
På Søren Kjær Poulsens bedrift er optimering via teknologi en del af hverdagen, og der bruges en række små digitale løsninger, som tilsammen skaber effektivitet og udvikling. Han har investeret i fuld teknologisk platform, såsom PC’ere, tablets og smartphones, så værktøjerne til at følge med er på plads. Det sparer tid på bedriften, hvor data og svar kan findes online her og nu, og man ikke først skal have fat i en medarbejder, chef eller afvente et fælles møde for at træffe en beslutning.
Han udnytter også standardløsninger som apps til tidsregistrering og bruger mobiltelefonen til at dokumentere problemstillinger ved at tage et billede og eksempelvis sende til servicefolkene.
Tredjepladsen: Griseproducent Kåre Skårhøj, KS Agro, Gistrup
Kåre Skårhøj har været med i udviklingen af et dashboard til griseproduktion, hvor der konstant og i realtid er et overblik over produktionen.
Kåre Skårhøj anvender i forvejen hele digitaliseringspaletten med regnskabsdata og ved derfra, hvor vigtigt data er for at kunne træffe de rigtige beslutninger.
Også medarbejdere har kastet sig ind i den digitale forandring, og der er helt sikkert gevinster til alle ved at digitalisere sin bedrift.